VELIKA OČEKIVANJA

Udruge predsjednici: Izjasnite se o sukobu interesa s Mamićem

20.06.2016 u 10:22

Bionic
Reading

Centar za mirovne studije (CMS) i GONG izrazili su u ponedjeljak očekivanje od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da javnosti deklarira osobnu, društvenu, političku i poslovnu povezanost sa Zdravkom Mamićem i Hrvatskim nogometnim savezom (HNS) kao organizacijom, a od MUP-a i DORH-a da nastave profesionalno raditi svoj posao u vezi izgreda na utakmici Europskog prvenstva Hrvatske i Češke, ali i potencijalno krimogenog upravljanja HNS-om

Osuđujući korištenje nasilja i poziv na linč izgrednika, Centar za mirovne studije i GONG upozorili su na 'loše, a potencijalno i krimogeno upravljanje HNS-om' bez učinkovita demokratskog nadzora, uhvaćeno u klijentelističke mreže, na skučenost pristupa problemu navijačkog nasilja te očekuju političke poteze institucija usmjerene na uzroke i prevenciju problema.

'U ovoj izrazito osjetljivoj situaciji drastičnog, otvorenog sukoba između dijela navijača i HNS-a, i to u kontekstu političke krize u kojem najvažnije institucije imaju tehnički legitimitet, posebno je važna uloga predsjednice RH koja mora imati snažan integritet i vjerodostojnost kako bi njezine inicijative u cilju zaštite nacionalnih interesa uživale visoko povjerenje javnosti i kako bi mogla djelovati kao posrednica između sukobljenih strana.

Lekcije iz slučaja Konzultantica

Budući da je predsjednica RH predložila održavanje tematske sjednice tehničke Vlade RH koja će se baviti problemom nasilničkog ponašanja na stadionima, u svrhu zaštite vlastite vjerodostojnosti i integriteta, a posebno imajući na umu lekcije naučene na slučaju Konzultantica, od predsjednice Grabar Kitarović tražimo da javnosti deklarira osobnu, društvenu, političku i poslovnu povezanost sa Zdravkom Mamićem i HNS-om kao organizacijom budući da su o tim povezanostima mediji već ili spekulirali ili iznosili činjenice (npr. donacija predsjedničkoj kampanji gospodina Mamića)', poručili su iz CMS-a i GONG-a.

Ključ je problema, dodaju, na relaciji navijači – HNS te očekuju da će se sjednica baviti i tim aspektom problema. Utoliko je važnije, ističu, da predsjednica RH javno deklarira svoj potencijalni sukob interesa. Ako Predsjednica RH to ne deklarira, sve njezine inicijative, čak i ako štite javni interes, završit će u zaleđu.

CMS i GONG ističu društvenu neodgovornost brojnih javnih reakcija – kako političara tako društvenih organizacija, medija i pojedinaca na društvenim mrežama – u kojima se izgrednike krajnje oštro etiketira kao 'teroriste', 'orjunaše', 'neprijatelje Hrvatske', 'izdajice' te se poziva na njihov progon, javno profiliranje i linč. Time se samo doprinosi atmosferi straha, mržnje i nasilja koja ugrožava sigurnost građana.

'Zdravko Mamić duboko je premrežen s političkom elitom'

Politički i društveno odgovorna reakcija, poručuju iz GONG-a i CMS-a, mora se svakako fokusirati i na loše, a potencijalno i krimogeno upravljanje HNS-om bez učinkovitog demokratskog nadzora, uhvaćeno u klijentelističke mreže.

'HNS odbija poslovati transparentno i odgovarati na upite građana, pritom kršeći ustavno pravo na pristup informacijama i odluke Povjerenice za informiranje... Zdravko Mamić duboko je premrežen s društvenom i političkom elitom. Javno se hvalio da je donator HDZ-a, nikada nisu opovrgnuti javni napisi da je za predsjednicu RH Grabar Kitarović organizirao rođendansku proslavu, nedavno je viđen na kavi s Karamarkom koji je novinaru objasnio da 'nikad ne okreće leđa ljudima u problemu', nadzor USKOK-a otkrio je njegovu povezanost s ustavnim sucima, a njegovo prijateljstvo s predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu zahtijevalo je premještaj slučaja u Osijek', ustvrdili su iz CMS-a i GONG-a dodajući da je 'dubinsko reformiranje HNS-a nemoguće bez oštrog razvrgavanja njegovih odnosa s političkom elitom'.

Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje