demantiraju vlasti dr konga

Udruga posvojitelja: 'Nije točno da stranci nisu posvajali nakon 2017. U Hrvatsku je posvojeno 68 djece!'

18.02.2023 u 19:55

Bionic
Reading

Nakon što su iz vlasti DR Konga za medije poručile da od 2017. godine nisu moguća međunarodna posvojenja u toj državi, oglasila se i Udruga u osnivanju International Adoption Hrvatska

Kongoanske vlasti, točnije Gauthier Luyela, direktor zaštite djece u tamošnjem Ministarstvu za spol, obitelj i djecu, jasno je jučer za AFP poručio da stranci ne mogu legalno posvajati djecu iz DR Konga od 2017. kada je donesen novi zakon o obiteljskom pravu. Kazao je pritom da ne postoje izuzeća i da se ne odlučuje od slučaja do slučaja.

No, na njegove riječi reagirali su iz Udruge u osnivanju International Adoption Hrvatska.

'Vezano za novinske tekstove koji se objavljuju vezano za izjavu Gauthier Luyela, ravnatelja za zaštitu djece u kongoanskom Ministarstvu za spol, obitelj i djecu, koji je u svojoj izjavi naveo da 'stranci ne mogu legalno posvajati iz DR Konga po zakonu iz 2017 godine kada da je donesen novi Obiteljski zakon o obiteljskom pravu', ističemo slijedeće činjenice , a pozivajući se na konvencije HCCH gdje je objavljena svjetska statistika međudržavnih posvajanja profesora Petera Selmana sa sveučilišta Newcastle ( UK) prema kojoj je iz DR Konga od 2017.-2020.g. ipak bilo posvajanja i to u 2017.g. 54 posvojenja, 2018.g. 47 te 2019.g. 32 posvojenja te u 2020 (godina pandemije) 3 posvajanja. Znači u periodu od 2017.-2020.g. bilo je ukupno 136 posvajanja. Dakle, prema navedenoj svjetskoj statistici međudržavnih posvajanja, u periodu 2018.-2020.g. 82 djece je posvojeno iz DRC ,a u istom periodu 2018.-2020.g u RH iz DR Konga je posvojeno 68 djece', poručuju u priopćenju.

Kažu da je iz ovih brojki jasno da su se djeca iz DR Konga i nakon 2017 godine posvajala, i to ne samo u RH nego i drugdje.

'Napominjemo, da su iz sirotišta iz kojeg dolaze naša posvojena djeca, nakon 2017.g. su se posvajala djeca i u druge zemlje EU, kao i u USA. Također je nesporna činjenica da je Ambasada DR Konga u Beogradu redovito legalizirala rodne listove naše djece i nakon 2017. godine. Istina je da smo putem odvjetnika u DR Kongu svi mi ishodili sudske odluke u kojima jasno stoji da se posvajanja odobravaju po Obiteljskom zakonu DR Konga iz 2009.godine, tako da bilo kakva indicija za nas posvojitelje da postoji neki drugi zakon, nije postojala. Na stranicama odvjetničkih ureda iz Kinshase i danas se uredno mogu pronaći tekstovi naslova “Kako posvojiti djecu iz DR Konga“, s tim da tekstovi datiraju iz 2020 godine. Sve naše presude su priznavali i naši sudovi, sto je javnosti već poznato. Stoga, mi posvojitelji djece iz DR Konga, vjerujući legaliziranim presudama iz DR Konga, a koje su potvrđene i ovjerene pečatom kongoanskog Ministarstva vanjskih poslova, nismo nikako mogli znati jesu li posvajanja iz DRC doista zabranjena, a ni danas budući da su se posvajanja iz DR Kongo odvijala, kako u RH tako i izvan granica', stoji u priopćenju.

  • +13
Hrvati optuženi za trgovinu ljudima stigli na sud u Zambiji Izvor: Cropix / Autor: Marko Miscevic

'Međutim, to nije tema koja se treba obrađivati u Republici Hrvatskoj već DR Kongu. Mi se ovdje u Republici Hrvatskoj ne možemo na osnovu novinskih članka i mišljenja ravnatelja kongoanskog Ministarstva zaduženog zaštitu djece, koje nije poslano službenim diplomatskim putem već na traženje novinara, ne možemo baviti pitanjima legitimnosti predmetnih sudskih odluka, jer je to isključivo u nadležnosti relevantnih institucija DR Konga!', zaključuju.