USUSRET PROSVJEDU

Udruga B.A.B.E.: Nasilje nije privatna stvar, nije obiteljska vrijednost i ne liječi se molitvom

19.12.2018 u 11:54

Bionic
Reading

Svjetlana Knežević iz Udruge B.A.B.E. gostovala je u Studiju 4 HRT-a gdje je ukazala na problem manjkavosti koji se ponavljaju kada je riječ o institucionalnoj zaštiti žena od nasilja i pokazuje odnos društva prema nasilju prema ženama

U Zadru će se danas s početkom u 15 sati održati miran prosvjed pod nazivom 'Mirno okupljanje protiv pravosuđa koje štiti nasilnike', kojim organizatori građanska inicijativa žele ukazalo na propuste pravosuđa u tretiranju nasilja nad ženama.

Svjetlana Knežević iz Udruge B.A.B.E. gostovala je u Studiju 4 HRT-a te je istaknula da je ‘problem što o nasilju nad ženama govorimo prigodničarski, kada obilježavamo određene datume ili kada se već dogodi tragedija. Dok se prosvjedovalo protiv Istanbulske konvencije i strašilo pojmom roda, u posljednjih 5 godina u Hrvatskoj 91 žena je ubijeno od muža, bivšeg muža, partnera ili druge bliske muške osobe.

Knežević je komentirala činjenicu da slučaj nije klasificiran kao pokušaj ubojstva iako snimke pokazuju zastrašujuću brutalnost: Sudska praksa nije ujednačena, ostavljena je interpretacijama pojedinih sudaca. Da bi se nešto klasificiralo kao pokušaj ubojstva, postoje tri osnovna kriterija, što ovaj slučaj i zadovoljava: duljina napada - ovaj je trajao duže od pola sata, ugroženost vitalnih organa - glava joj je razbila keramiku u WC-u i to je i taj treći kriterij - snaga napadača. Napomenula je i da je Daruvarac imao 40 prethodnih prijava od drugih osoba do tada a slobodno je hodao Zadrom.

Knežević naglašava da se u Hrvatskoj obeshrabruju žrtve da prijavljuju nasilje jer se njima šalje jasna poruka - nasilje neće biti sankcionirano ili će biti vrlo slabo sankcionirano a ti ćeš biti stigmatizirana, etiketirana, viktimizirana i osuđena od strane društva jer se cijelo vrijeme imputira da je i ona morala snositi nekakvu odgovornost za ono što je proživjela, ona na neki način mora biti kriva.

Nasilje nije privatna stvar, nije obiteljska vrijednost, ne liječi se molitvom kako je bilo na početku godine sugerirano, nasilje treba prijavljivati, žene treba ohrabrivati da ga prijave, trebaju imati široko socijalnu podršku kako bi se mogle maknuti iz kruga nasilja i ponovno integrirale u društvu, poručila je Svjetlana Knežević za HRT.

  • +10
Darko Kovačević Daruvarac Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL