ZDRAVSTVENI TURIZAM

Udahnite duboko na Lošinju!

24.02.2011 u 19:40

Bionic
Reading

Boravak u autokampu Čikat blagotvoran je za njegove korisnike čak i u relativno kratkom vremenskom razdoblju, otkriveno je pilot istraživanjem o utjecaju prirodnih ljekovitih činitelja na plodne funkcije kampera u Malom Lošinju

Korisnici ovog kampa, naime, uz odmor i relaksaciju u lijepom prirodnom okolišu, dobili su poboljšanu funkciju pluća, bolje disanje, više zraka i zdravlja te su otpustili većinu stresa.


Istraživanje je pokrenula Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, a objektivnu metodu mjerenja plućne funkcije, spirometriju, izvršila je, prilikom dolaska gosta te tjedan dana nakon dolaska, u periodu od srpnja do rujna 2010. godine, internistica dr. Anamarija Margan Šulc iz Malog Lošinja. Rezultati ukazuju na pozitivan učinak prirodnih ljekovitih činitelja kod preko 70 posto ispitanika.

Ljekovitost lošinjske klime poznata je, inače, od kraja 19. stoljeća, kada je započeo zdravstveni turizam na otoku, točnije od 1882. godine kada dr. Conrad Clar (1844-1904), poznati austrijski balneolog i klimatoterapeut, otkriva vrijednosti lošinjske klime. U tome mu je pomogao i dr. Leopold Schroter, otorinolaringolog i sveučilišni profesor iz Beča. Veli i Mali Lošinj proglašeni su klimatskim lječilištima 1892. godine.

Lošinj je i danas ponosan na svoje prirodne ljekovite činitelje, kao što su blaga klima, 2.561 sunčani sat godišnje, gusta borova šuma, preko 1.200 vrsta biljaka, čisto more, morski aerosol, 265 vrsta algi, zrak prve kvalitete, pelud raznih aromatičnih biljaka, morski peloid, koji svi blagotvorno djeluju na brojna bolesna stanja te povoljno djeluju na stres, kao i bolesti pluća i bolesti kože.

Zdravstveni turizam strateški je cilj razvoja turizma na otoku Lošinju, a kamp Čikat je na ovaj način, a na zadovoljstvo gostiju koji svoju vjernost nagrađuju ponovnim dolaskom i preporukom, dao svoj doprinos u ostvarenju ovog plemenitog cilja.