STRAVA U SPLITU

Ubojica rafalom smaknuo obitelj dok je spavala

26.05.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Trostruko ubojstvo, dvoje malodobne djece i žene te samoubojstvo muškarca dogodilo se u ponedjeljak ujutro u stanu splitske obitelji u Pazdigradskoj ulici, potvrdila je policija, a pretpostavlja se da je uzrok obiteljske tragedije duševno rastrojstvo oca Ljubomira Zaradića (43), kraj čijeg je tijela pronađena puška

SPLIT - Na jutrošnjoj konferenciji za novinare u PU splitsko-dalmatinskoj uglavnom su potvrđeni od sinoć poznati detalji tragedije na Pazdigradu.

Očevid je počeo oko 22.30 sati, a završio oko 3.30 ujutro. Policija je ispitala članove obitelji i susjede, kako bi se utvrdio motiv. Ispod tijela pokojnog Ljubomira Zaradića pronađena je vojna, automatska puška istočnonjemačke izrade koju vjerojatno ima kao trofej iz rata, a iz koje je ispaljeno najmanje sedam metaka, piše Slobodna Dalmacija. Puška je bila u položaju za rafalnu paljbu.

Zaradić je prvo u dnevnom boravku ubio suprugu Orijanu (38) i kćer Deni (5), a potom je otišao u dječju sobu gdje se nalazio sin Trpimir (10). Svi su u trenutku tragedije spavali. Na kraju je presudio sebi.

Nema podataka da se službeno liječio zbog psihičkih problema, a nije evidentiran niti u policijskoj kriminalnoj evidenciji. Također, policija je istaknula da nisu pronađene nikakve informacije o oproštajnom pismu.

Nećak koji je pronašao tijela nije provalio u stan, već je ušao preko susjednog balkona. Vrata su bila otškrinuta.

Kako su na mjestu nesreće kazali susjedi, u ponedjeljak u šest sati čuli su nekakve čudne zvukove iz stana te obitelji, no imali su osjećaj da netko zakucava čavle s obzirom na to da im se u kvartu nalazi gradilište. Jedan susjed je rekao da je čuo prvo sedam hitaca, zatim kratku pauzu, a onda je ispaljen posljednji metak. No, kažu, nisu posumnjali na najgore. No kad je u ponedjeljak u 20.30 rođak obitelji došao do vrata njihova stana i vidio da se nitko ne javlja, posumnjao je na najgore. Ušao je u stan preko susjednog balkona i zatekao stravičan prizor - četiri mrtva tijela, među kojima dvoje djece. Koliko je prizor bio stravičan, govori i primjer prekaljenog splitskog policajca koji je, nakon izlaska iz kuće smrti, rekao kako se zamalo onesvijestio ugledavši mjesto zločina.

Ubojica je navodno radio u Državnom inspektoratu kao inspektor za turističke poslove, dok je za vrijeme rata bio u 115. brigadi, dok je Orijana radila u Fini. Obitelj je gradila kuću u Lovreću pored Imotskog, odakle je rodnom pokojni Ljubo, a kamo su se mislili preseliti. Šokirani susjedi govore kako je bila riječ o mirnoj obitelji te kako ih je ovo silno iznenadilo.

Ljubomir Zaradić igrao je mali nogomet. Bio član ekipe Crne vrane osnovane u Lovreću u sklopu tamošnjeg kulturno-umjetničko-sportskog društva. Jedan od ciljeva bio im je iskazati bunt protiv odnosa tadašnje koalicijske vlasti prema braniteljima.

Očevid je trajao cijelu noć, a Slaven Bilić povremeno je izlazio na balkon i sa sinom Leom promatrao što se događa oko zgrade.Stanovnici Pazdigrada, iznimno mirnog kvarta, šokirani su tragedijom koja se dogodila u njihovu susjedstvu. U tom se kvartu uglavnom nalaze nizovi manjih stambenih zgrada, najviše četverokatnica i peterokatnica, koje su sagrađene u posljednjih desetak godina u pojasu iznad Duilova i Žnjana. Osim Slavena Bilića, izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, u tom kvartu stanove imaju još neki poznati nogometaši, Ante Miše, Dean Računica i Ivica Mornar