BIZARNE PRESUDE

Ubojica i sitni lopov dobili iste kazne

26.02.2009 u 22:31

Bionic
Reading

Uspoređivanje težine zločina i visine kazni kojima hrvatsko pravosuđe kažnjava zločince, nezahvalno je, no nemoguće je ne spomenuti nekoliko slučajeva koji govore koliko pravo i pravda mogu biti bizarni

Teško je govoriti o generalnoj kaznenoj politici jer u sudskoj praksi postoje odstupanja u visinama kazne od suda do suda te čak i velike razlike među odlukama kolega sudaca sa istog suda, piše Slobodna Dalmacija. Raspon u odlukama stvara se i zbog sporosti rješavanja nekih predmeta, tako da se nerijetko događa da se iste godine donesu presude za istovrsna kaznena djela, ali počinjena u rasponu od deset godina.

Upravo zbog toga će, primjerice, optuženi počinitelj starijeg nedjela dobiti i nižu kaznu zbog 'protoka vremena' te pogotovo ako se u međuvremenu smirio i zasnovao obitelj, što će mu se cijeniti kao olakotna okolnost. S druge strane, zamjetno je da se pooštrila kaznena politika vezano za dilanje droge te oružana razbojstva. Čak i u tim kategorijama postoje velike razlike jer diler pojedinac može dobiti od tri do 15 godina zatvora, dok oni koji se udruže u preprodaji droge mogu dobiti od pet do čak maksimalnih 40 godina.

Promatraču sa strane apsurdno zvuči podatak da je na Županijskom sudu u Splitu Marinko Kasalo za desetak razbojstava dobio šest godina zatvora, dok je Benjamin Ivanović za ubojstvo iz pištolja hicem u glavu dobio istu toliku kaznu. Na istom sudu je za ubojstvo ljubavnika bivše žene Rudi Sušić osuđen na sedam godina zatvora, dok je Ante Rubić Crv za ubojstvo Denisa Tadića dobio 13 godina zatvora.

Među presudama dubrovačkih sudova koje su zbog neobičnog obrazloženja privukle veću pozornost javnosti je i jedna oslobađajuća presuda. Naime, jedan od sudaca izrekao je oslobađajuću presudu francuskom mladiću i djevojci, turistima koji su na ljetovanje u Crnu Goru ponijeli grumen hašiša, s tim da je presudio i da se turistima hašiš - vrati.

Sudska praksa na zadarskim sudovima ponekad napušta zdravu logiku. Slučaj koji je svojom bizarnošću prije tri godine svakako izazvao najviše medijske pozornosti uslijedio je nakon uhićenja Nikole Veina i Tibora Fura. Iako su kod njih je u samom centru Zadra pronađeno 254 grama vojnog eksploziva pentita, no prošli su bez ikakvih sankcija jer ih je optužnica teretila za pripremanje protudržavnog terorizma koje na koncu nije dokazano.

Na zagorskim sudovima statistika pokazuje da su u odnosu na prošlu godinu zagorski suci stroži nego 2007. godine za tri posto. Najbolji primjer bila bi možda presuda koja je izrečena Darku Borošu (37), koji je dobio sedam godina zatvora za 'krađu 4.000 kuna, kojih se domogao u bizarnoj pljački u poduzeću PGM, kamo se dovezao na motoru koji je bježeći uspio pokrenuti tek nakon guranja'. Boroš je na sudu plakao, no to nije uspjelo smesti suca koji je razbojnika s motora na guranje sagledao kroz prizmu njegove kriminalne povijesti.