PSIHIJATRIJSKI BOLESNIK

Ubojica 18-godišnji David S. obožavao je Breivika?!

23.07.2016 u 14:09

Bionic
Reading

Unatoč prvim spekulacijama o više napadača, minhenska je policija u međuvremenu objavila kako je krvavi pokolj u šoping-centru počinio 18-godišnjak iranskog porijekla. Njemački mediji pišu kako se napadač, koji je u međuvremenu počinio samoubojstvo, zove David S. Minhenska je policija na press konferenciji objavila kako je počinitelj bio na psihijatrijskom liječenju. U međuvremenu se otkrilo kako je proučavao ubilačke pohode, a bio je fasciniran norveškim monstrumom Andreasom Breivikom, koji je smaknuo 77 ljudi

Počinitelj je tijekom pohoda, prema iskazima svjedoka, izvikivao parole uperene protiv stranaca ali istražitelji 'ne vide politički motiv' kao ni nikakve poveznice s islamističkom scenom.

Njemački mediji pišu da je 18-ogodišnji Sonboly je preko Facebooka žrtve namamio u jednu podružnicu McDonaldsa, u blizini trgovačkog centra Olympia, nudeći im besplatne obroke.

Većina žrtava, njih 7, su maloljetnici. Među njima su i tri državljana Kosova koji su živjeli u Muenchenu. Nakon što je u restoranu brze prehrane i u obližnjem trgovačkom centru ubio 9 i ozlijedio 16 osoba, počinitelj je u obližnjem parku počinio samoubojstvo. Policija je pored njega pronašla pištolj marke Glock kalibra 9mm i pun ruksak streljiva.

U minhenskom Olympiaparku, nedaleko od šoping-centra koji je u petak kasno poslijepodne postao meta krvavog napada, nekoliko sati kasnije policija je pronašla jedno beživotno tijelo. Pretpostavlja se kako je riječ o izvršitelju napada koji je sam sebi presudio, objavila je minhenska policija.

No tko je zapravo 18-godišnjak koji se odlučio na ovaj barbarski čin, još nije posve jasno, ni koji su mu bili motivi. Njemački mediji javljaju kako se napadač zvao David S., da je iranskog porijekla, ali rođen u Njemačkoj te da je dugo s roditeljima živio u Münchenu. Trenutačno se zna i da je policija tijekom noći izvršila pretres stana u kvartu Maxvorstadtu, u kojemu je David S. navodno stanovao s roditeljima. Riječ je o kvartu koji se nalazi sjeverno od centra grada te je par kilometara udaljen od šoping-centra Olympia u kojemu se odigrao pokolj.

Iz izvora bliskih policiji se zasad može čuti da nisu još pronašli konkretne veze napadača s ekstremističkim i terorističkim krugovima ove ili one vrste.

Također, napadač je snimljen s obližnjeg balkona tijekom svojeg krvavog pohod te je s ljudima koji su ga upozoravali da prestane stupio u kratak dijalog. Na toj snimci on izjavljuje da je rođen u Njemačkoj, i da je odrastao u 'susjedstvu Hartz IV', što je referenca na primatelje socijalne pomoći. No Maxvorstadt definitivno nije jedna od siromašnijih četvrti glavnog grada Bavarske.



Der Spiegelu
se pak javio svjedok koji tvrdi kako je svjedočio napadu te čuo Davida S.-a kako viče da će 'sve pobiti i da ga nije briga'. CNN je pak objavio dva suprotstavljena svjedočenja ljudi koji su navodno bili prisutni u šoping centru Olympia tijekom napada - jedna žena je izjavila da je napadač uzvikivao 'Allahu ekber', a jedan muškarac kaže kako ga je čuo da viče kako treba pobiti sve strance.

Prema izvještajma ARD-a, napadač dolazi iz mirne obitelji, te ima i mlađeg brata od 12 godina. Otac Davida S.-a radi kao taksist, a majka kao prodavačica. Tijekom pretresa stana nisu pronađeni dokazi koji bi upućivali na ikakvu vezu s ISIL-om i terorizmom.

U svakom slučaju, sljedećih će se dana saznati više o David S.-u i motivima za njegov krvavi pohod.