KRVAVA NOĆ U RIJECI

'Ubili su mi kćer, znam tko je pucao'

17.01.2009 u 18:58

Bionic
Reading

Riječanin koji je u noći sa subote na nedjelju pokušao ubiti dvije osobe, a zatim pokušao samoubojstvo je Drago Babić, a njegove žrtve su 35-godišnji Zorana Šalov i 18-godišnja Anita Šalov

Suludi i rijetko viđeni krvavi pohod započeo je između ponoći i jedan sat ujutro u samom centru grada, u blizini popularnog kafića Pommery na Korzu gdje je Babić pucao u svog poznanika Šalova.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, njih dvojica navodno su skoro dva dana tulumarila po riječkim kafićima, a u petak oko ponoći završila su u Pommeryu. Tamo su se, kažu nam očevici, zadržali relativno kratko, nisu se svađali, bili su dobre volje, ali i pod vidnim utjecajem dugog tulumarenja te su nakon popijenog pića izašli na Korzo.

U tom trenutku očito dolazi do sukoba između njih dvojice, Babić vadi oružje i puca na Šalova, a kolateralna žrtva propucavanja je i BMW čeških registarskih oznaka koji je vjerojatno u vlasništvu nekog od gostiju obližnjeg hotela Bonavija.

Šalov je završio na podu s dvije prostrijelne rane, dok je Babić do dolaska policije i ostalih interventnih službi pobjegao u nepoznatom smjeru.

I dok su u KBC-u na Sušaku pružali pomoć ranjenom Šalovu, za kojeg je utvrđeno da je izvan životne opasnosti, Babić je nastavio svoj sumanut pohod. Otišao je u naselje Soboli i u kući pucao u glavu 18-godišnjoj Aniti Šalov, nećakinji Zorana Šalova, odnosno kćerki njegova brata.

Soboli su jučer bili u potpunom šoku; mještani su nam ispričali kako je riječ o krasnoj i mirnoj curi koja u toj kući živi s majkom, ocem i starijom sestrom.

Mještani kažu kako tijekom noći nisu čuli nikakvu galamu ili pucnjavu, a najčešće pitanje koje se postavlja je što je ikome mogla skriviti mlada cura od 18 godina.

Inače, policiju je riječima 'ubili su mi kćer' oko 2.30 obavijestila majka, koja je i rekla istražiteljima tko je pucao.

Inače, na tu je kuću u lipnju 2006. bačena eksplozivna naprava koja je napravila manju materijalnu štetu, ali nije nikoga ozlijedila. Tko je i zašto tada bacio eksplozivnu napravu na kuću Željka Šalova, veterana Domovinskog rata, nije poznato.

Na temelju prikupljenih informacija, između ostalog, znali su konkretno tko je pucao u Anitu, istražitelji su povezali pucnjavu u centru s napadom na Sobolima i krenuli u potragu za Dragom Babićem.

Na noge se diže skoro cijela operativa riječke policija kako bi se pronašao osumnjičeni 55-godišnjak, obavještavaju se susjedne policijske uprave, nadzire se granica i pretražuju se adrese na kojima bi počinitelj mogao biti.

Upravo prilikom obilaska jedne od adresa stanovanja, a neslužbeno doznajemo da se radi o stanu u Vukovarskoj ulici u neposrednoj blizini sjedišta riječke interventne policije, oko šest sati ujutro policijska ekipa začula je pucanj, a dolaskom do mjesta pucnjave pronađen je bjegunac Babić s propucanom glavom i pištoljem koji se nalazio pokraj njega nakon čega je prebačen u KBC na Sušaku.

Iako u bolnici nisu htjeli davati informacije o stanju aktera ovog tragičnog događaja, neslužbeno se doznaje kako su 18-godišnja djevojka Anita i pucač Babić u vrlo teškom stanju i liječnici se bore za njihov život.

Istražitelji sada snage usmjeravaju na pronalazak motiva koji je doveo do svađe i pucanja između poznanika, a posebno je nejasno zašto je stradala, po svemu sudeći, nevina mlada djevojka.

Po gradu su se odmah proširile priče o mogućim motivima; priča se o navodnoj ljubavnoj ljubomori, ali i o Babićevim pokušajima da se ubaci u posao sa zaštitarstvom. Riječ je samo o nagađanjima koja, čak i kada bi bila istinita, ne objašnjavaju zašto je pucano u 18-godišnju djevojku.