Wall Street Journal

Ubijeni polubrat sjevernokorejskog čelnika bio je doušnik CIA-e

11.06.2019 u 08:32

Bionic
Reading

Kim Jong Nam, polubrat sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una koji je ubijen u Maleziji 2017., bio je doušnik američke obavještajne agencije CIA-e, javio je Wall Street Journal u utorak.

Wall Street Journal se pozvao na neimenovanu "osobu dobro upoznatu s tom stvari", dodajući da mnogi detalji glede povezanosti Kim Jong Nama sa CIA-om ostaju nejasni. Reuters nije mogao potvrditi priču. Agencija CIA nije dala komentar.

Južnokorejski i američki dužnosnici kažu da su vlasti Sjeverne Koreje naredile ubojstvo Kim Jong Nama, koji je kritizirao dinastičku vladavinu svoje obitelji. Pjongjang je odbacio optužbe.

Dvije žene optužene su za trovanje Kim Jong Nama polijevanjem tekućine VX, zabranjenog kemijskog oružja, po njegovom licu, u zračnoj luci u Kuala Lumpuru u veljači 2017. Malezija je u svibnju oslobodila Vijetnamku Doan Thi Huong te Indonežanku Siti Aisyah u ožujku. One su oslobođene pošto je sud utvrdio da nisu znale da je tekućina kojom su polile Kima otrovna.

Izvor Wall Street Journala tvrdi kako je osoba s kojom se Jim Jong Nam trebao sastati u Maleziji u veljači 2017. bila njegov kontakt CIA-e, iako to nije trebala biti isključiva svrha njegova puta.