ZAPADNA KOALICIJA NAPREDUJE

U zračnim napadima ubijena tri čelnika IS-a

19.12.2014 u 08:42

Bionic
Reading

U zračnim napadima protiv Islamske države (IS) u Iraku, koje predvode Sjedinjene Države, ubijena su tri čelna čovjeka islamističkih militanata ali ne i glavni zapovjednik Abu-Bakr al-Bagdadi, izjavili su u četvrtak dužnosnici SAD-a.

Među ubijenima su Abd al Basit, kojega su dužnosnici opisali kao vojnog 'emira' militanata, i Hadži Mutaz, Bagdadijev zamjenik. Ti su se napadi dogodili između 3. i 9. prosinca, rekli su dužnosnici koji su potvrdili i pogibiju prošloga mjeseca Radwana Taleba al-Hamdounija, kojega se smatralo vođom radikalnih militanata u sjevernom iračkom gradu Mosulu.

Istog dana kada su objavljene vijesti dana o pogibiji islamističkih čelnika, o čemu je prvi izvijestio Wall Street Journal, general vojske SAD-a James Terry, glavni zapovjednik koalicijskih akcija protiv Islamske države, pohvalio je učinke četveromjesečnih zračnih napada u Iraku.
'Ostvarili smo znatan napredak u zaustavljanju ofenzive militanata', rekao je Terry novinarima.

On je, među ostalim, istaknuo uspješne zračne udare ovoga tjedna oko područja planine Sinjar u Iraku i Zumara. Ti su napadi pomogli kurdskim borcima, pešmergama, da se probiju do planine Sinjar i, po kurdskim čelnicima, od boraca Islamske države izbave stotine ljudi.

Terry je istovremeno ukazao da još predstoji duga borba upozorivši da će biti potrebno nekoliko godina da se dovoljno osposobi iračka vojska koja se ljetos slomila tijekom ofenzive Islamske države.