PROSVJED U SPLITU

'U zelenu zonu će ugurati HGSS, a onda i stanove'

25.03.2017 u 12:59

Prosvjed Turska kula

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Bionic
Reading

'Zašto ne u poslovnoj, komercijalnoj ili čak rekreacijskoj zoni, zašto baš u zelenoj?', pobunili su se prosvjednici koji su se okupili na Turskoj kuli, najvećem splitskom parku nakon Marjana, prosvjedujući protiv izmjena GUP-a o kojima će idućeg tjedna odlučivati Gradsko vijeće

Izmjenama plana na ovoj lokaciji predviđa se prenamjena oko šest tisuća četvornih metara i izgradnja objekta od 2.500 kvadrata, visokog devet metara, koji bi navodno služio potrebama Hrvatske gorske službe spašavanja i izviđača. Stotinjak prosvjednika u subotnje jutro upozorilo je da se time otvara prostor za daljnje betoniziranje zelene zone, da nije jasno tko bi uopće bio investitor i vlasnik, te da nakon planiranog objekta logično slijede i stambene zgrade.

'Nismo protiv HGSS-a , dapače, podržavamo ih i pomoći ćemo im pronaći prostor čak i u našem kvartu, no na ovoj lokaciji to je neprimjereno', upozorio je tajnik Gradskog kotara Lovret Siniša Jonjić.

O novom splitskog GUP-u u utorak i srijedu odlučivat će Gradsko vijeće Splita na svojoj posljednjoj sjednici u ovom mandatu, no malo je vjerojatno da će on biti i usvojen.

Osim preko stotinu Splićana, na subotnjem prosvjedu bio je predsjednik kotara Lovret Ivo Bego, koji na svibanjske lokalne izbore izlazi s nezavisnom listom, pozvavši da se prihvati projekt uređenja Turske kule kao sportske, rekreacijske i edukacijske zone. Podršku su došli dati kandidati za gradonačelnika Splita Marijana Puljak i Goran Jugović.