upozoravajuća brojka

U Zagrebu rekordna 91 novooboljela osoba od koronavirusa

07.10.2020 u 12:53

Bionic
Reading

U Zagrebu je u posljednjih 24 sata potvrđena čak 91 novooboljela osoba od koronavirusa, a pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč apelirao je u srijedu na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera jer je ta brojka upozoravajuća

Jeleč je na konferenciji za novinare rekao je da je pojačana aktivnost kroz domove zdravlja. Istaknuo je da je 321 osoba tražila pomoć u Covid ambulantama te je samoizolacija određena u pet slučaja, a broj upućenih na testiranje je 271.

Naveo je i da je na "drive-in" punktovima uzeto 313 briseva koji su na obradi u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

"Sustav funkcionira otežano, prilagođeno epidemiološkoj situaciji", istaknuo je Jeleč te apelirao na građane da redovito peru ruke, nose zaštitne maske i drže socijalnu distancu u razmaku od dva metra.

Pozitivan jedan osnovnoškolac, 18 učenika u samoizolaciji

Glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Cecilija Rotim istaknula je da je jedan pozitivan učenik u osnovnoj školi te je posljedično tome određena mjera samoizolacije za 18 učenika. Napomenula je i da u domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba nema novooboljelih niti korisnika niti djelatnika.

"Trenutačno je u Gradu Zagrebu 503 aktivna slučaja, a 2195 osoba se nalazi u samoizolaciji", rekla je Rotim, a na osobe pozitivne na koronavirus apelirala je da epidemiolozima iskreno govore svoje kontakte. "Nekakav negativan trend je da se skrivaju kontakti, ali to otežava posao epidemiolozima i liječnicima obiteljske medicine", rekla je.

Na pitanje novinara je li ova brojka od 91 novooboljelih osoba rekord u Zagrebu, Rotim je rekla da je ta brojka možda veća, ali se mora uzeti u obzir i broj koliko su uzeli testiranih. Istaknula je da su jučer testirali više od 1000 uzoraka.