MULTISISTEMNI INFLAMATORNI SINDROM

U Zagrebu preminuo dječak (11), najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 24.01.2021 14:31
  • Objavljeno 24.01.2021 u 10:40
Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević

Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Zbog covida-19 preminuo je sinoć jedanaestogodišnji dječak u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić rekao je za Dnevnik.hr da je dječak u bolnicu primljen 21. siječnja u popodnevnim satima. 'Imao je anamnezu od nekoliko dana povišene temperature, glavobolje i bolova u trbuhu. Zbog sumnje na akutno zbivanje u trbuhu zaprimljen je na odjel dječje kirurgije i napravljena je laboratorijska i dijagnostička obrada koja je ukazala na bubrežnu insuficijenciju, poremećaj koagulacije, znakove sepse. Prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja', objasnio je Roić.

Goran Roić

Goran Roić

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Dječaka su hitno operirali, no došlo je do komplikacije. 'Prije uvođenja u anesteziju došlo je do zastoja rada srca. Dijete je reanimirano i nakon stabilizacije je dovršen operativni zahvat, ali je u postoperativnom tijeku dijete bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori te se, zbog pozitivnog COVID-19 nalaza, posumnjalo da je došlo do komplikacija i multiorganskog zatajenja. Dijete je dogovorom premješteno u Kliniku za infektivne bolesti 22. siječnja, gdje je sljedećeg dana nažalost i preminulo', kazao je Roić.

Ravnatelj dječje bolnice je objasnio i da je dječak u bolnicu primljen s uobičajenim simptomima koronavirusa kod djece.

'To svakodnevno viđamo, ali laboratorijske pretrage su ukazale na puno teži problem. Došlo je do rijetke, ali vrlo teške komplikacije', rekao je Roić i dodao da kod dječaka nisu zabilježe nikakve druge bolesti niti medicinska pozadina koja je mogla dovesti do ovakvih posljedica.

Prema pročelniku Zavoda za infektivne bolesti Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Goranu Tešoviću, dječak je dobio rijetki multisistemni inflamatorni sindrom koji, kako je rekao za Večernji list, može biti smrtonosan ako se ne prepozna na vrijeme.

  • +8
  • +5

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, koronavirus

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!