'BIJELI TIHI MARŠ'

Prosvjednike protiv COVID potvrda na Radićevoj zaustavila interventna policija, ali su se ipak dokopali Markovog trga

27.11.2021 u 17:22

Bionic
Reading

U 17 sati okupili su se građani na novom, ali ovoga puta tihom prosvjedu protiv COVID potvrda na Trgu Francuske Republike u Zagrebu. Iz policije su potvrdili da za danas nemaju prijavljeno održavanje prosvjeda na području Zagreba

U subotu, 27. studenog, u 17 sati počeo je novi prosvjed protiv COVID potvrda. Građani su se okupili na Trgu Francuske Republike, a organizatori su putem društvenih mreža ranije pozvali istomišljenike da dođu s bijelim balonima i svijećama - bez transparenata i govora.

Ovoga puta radi se o tihom prosvjedu i sve se planira održati u tišini. Ne očekuje se niti dolazak političara.

Iz PU zagrebačke potvrdili su za RTL da imaju saznanja da će se održati prosvjed, ali ništa im službeno nije prijavljeno.

Prosvjed se održao i prije tjedana dana na Trgu bana Josipa Jelačića prilikom kojega su napadnuti i novinari. Ovoga puta se na Trgu Francuske Republike nalaze se i pripadnici Interventne policije.

  • +44
Bijeli tihi marš - prosvjed protiv covid potvrda Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Iako za danas nije bila najavljena šetnja, okupljeni građani ipak su krenuli prema Markovom trgu.

Kako javljaju iz Zagrebačkog holdinga, "zbog izvanredne prometne regulacije, tramvajski promet Trgom bana Josipa Jelačića je obustavljen, a linije su preusmjerene preko Glavnog kolodvora do svojih krajnjih odredišta".

Prosvjednici su na Gornji grad pokušali doći preko Radićeve ulice, no interventna policija nije im dopustila prolaz pa su skrenuli na Zakmardijeve stube. Oko 18 sati stigli su na Markov trg i poručili: 'Dobra večer. Mi smo došli'.

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

U Radićevoj ulici policija je kombijima blokirala put prosvjednicima kada su pokušali preko Kamenitih vrata doći do Trga svetog Marka, na kojem su zgrade Vlade RH i Hrvatskog sabora. Došlo je do kratke rasprave prosvjednika s policajcima o razlozima zašto im je spriječen put, nakon kojeg su prosvjednici krenuli prema Zakmardijevim stubama ili alternativnim putevima kako bi došli na Trg svetog Marka.

U jednom trenutku, nakon verbalnog okršaja, policija je privela jednu osobu, javili su mediji. Nakon nekog vremena, policija je prosvjednike pustila da prođu, na što su se mogli čuti uzvici "Pobjeda" i "Nema predaje", a prosvjednici su otišli na Markov trg.

Zasad je jedna osoba privedena, nakon što je vrijeđala policajce te im je odbila dati osobnu iskaznicu.

Novi prosvjed protiv ukidanja mjere roditelj odgojitelj

U isto vrijeme, u subotu kasno popodne korisnici mjere roditelj-odgojitelj, majke i očevi, održali su novi prosvjed pred zagrebačkom Gradskom upravom, zbog najave gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, da će ukinuti tu demografsku mjeru.

  • +16
Prosvjed roditelja odgojitelja Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic / CROPIX

Najavili su u prosincu veliki prosvjed, ali i tužbe ako gradska vlast ukine mjeru roditelj-odgojitelj.