UNATOČ ŠESTOJ DIREKTIVI

U Velikoj Britaniji i Irskoj postoji nulti PDV

27.11.2012 u 11:17

Bionic
Reading

Unatoč briselskoj 'šestoj direktivi', prema kojoj PDV ne smije biti niži od 15 posto, a povlaštena stopa ne smije biti manja od 5 posto, nultu stopu PDV-a ima Velika Britanija - za zdravu hranu, hranu za životinje te na usjeve i biljke. Irska ima nultu stopu i za knjige

Nulte stope PDV-a imaju i Malta te Kanarski Otoci. Ima i država koje imaju povlaštenu stopu PDV-a manju od 5 posto. To su Francuska (2,1 posto), Italija (4 posto), Irska (4,8 posto) i Luksemburg (3 posto).

Podsjetimo, Vlada je prošlog tjedna u Sabor poslala prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), kojim se, među ostalim, od 1. siječnja 2013. ukida nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortopedska pomagala i kinoulaznice, koji će se od početka iduće godine oporezivati stopom od 5 posto.

Ministar financija Slavko Linić objasnio je da se nulta stopa ukida zbog Bruxellesa, jer je 5 posto najniža stopa PDV-a koju dopušta EU. Nakon što je PDV u Hrvatskoj u ožujku povećan na 25 posto, Hrvatska je, poslije Mađarske i Islanda, postala zemlja s najvećom stopom PDV-a u Europskoj uniji. Nova godina ukidanjem nulte stope donosi i nova poskupljenja.

Još tri države imaju stopu PDV-a od 25 posto. U pitanju su doduše razvijene skandinavske zemlje - Danska i Švedska - te Norveška koja nije članica EU-a. Norveška i Švedska imaju i međustope. Najnižu stopu PDV-a u Europi ima bogata Švicarska, samo 8 posto. Zanimljivo je da je u Sjedinjenim Američkim Državama porez na dodanu vrijednost prisutan samo u državi Michigan u kojoj postoji tzv. Single Business Tax