GRAĐANI UDIŠU PLINOVE I SMRAD

U varaždinskoj energani spaljuju komunalni otpad?!

07.01.2014 u 10:38

Bionic
Reading

U energani Univerzala, koja je smještena u istočnoj varaždinskoj industrijskoj zoni, spaljuje se komunalni otpad! Ministarstvo zaštite okoliša i prirode otkrilo nam je ovu, do sada prikrivanu činjenicu koju su donedavno oštro opovrgavali u Univerzalu nakon pritužbi građana

Građani koji žive u sjevernom dijelu Varaždina osjećaju neugodne mirise zbog kojih su u ljetnim mjesecima jedva disali, a mnogima su suzile i oči. Plinovi i smrad u varaždinskom naselju Banfica osjećaju se u pravilu u večernjim satima od 21 do šest sati, i to posebno vikendom, od petka do nedjelje.

'Mogu reći da sam se i sama kao žiteljka Banfice pitala odakle dolazi smrad u rano jutro prije sedam sati. Pod okriljem noći sve je moguće, pa i paljenje uz Dravu' ustvrdila je Gordana Marsenić, predsjednica 6. mjesnog odbora Banfica.

Da se nešto nesvakidašnje pali, sumnjali su i drugi.

'Teško je točno definirati taj smrad, kao da netko pali smeće ili čak životinjske ostatke. Za vrijeme nesnosnih vrućina, kada je jedino noću bilo moguće provjetriti stambene prostore, prozore smo morali zatvoriti zbog smrada koji se širio', navodi žiteljica Sajmišta koju najviše zanima mogući utjecaj na zdravlje.

Jedan od stanovnika Banfice ustvrdio je da sumnja kako je izvor smrada obližnja energana Univerzala.

'Iz energane tvrtke Univerzal ne šire se nikakvi neugodni mirisi, jer to nije ni moguće budući da se električna energija proizvodi iz obnovljivih izvora energije, iz biomase. Jedino što građani mogu vidjeti je bijeli oblak, odnosno para iz rashladnog tornja, koji će se vidjeti još jače kada padnu temperature zraka. Uzrok smrada definitivno treba tražiti negdje drugdje', ustvrdio je svojedobno Marijan Kovačić, suvlasnik Univerzala.

Međutim, to nije bila sva istina. U energani Univerzala suspaljuje se (i) komunalni otpad, točnije dio koji ostaje nakon njegove mehaničke obrade u Brezju gdje se svakodnevno na sortiranje dovozi oko 40 tona smeća iz domaćinstava i poslovnih subjekata.

Prema dopisu iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, na Univerzalovoj lokaciji u Brezju odvajaju se svega tri frakcije: papir, karton i plastika. Dio zatim završava na odlagalištu u Donjem Miholjcu, a gorivi otpad otprema se u energanu gdje se suspaljuje!

Što je to gorivi otpad, odnosno što se točno spaljuje u energani? Je li za to dovoljno, kako navodi MZOIP, imati dvije dozvole: Dozvola za privremeno skladištenje i termičku oporabu otpada od 23. srpnja 2010. te Dozvolu za skladištenje R-13 i R1 – korištenje otpada uglavnom kao goriva za dobivanje energije od 12. prosinca 2011. godine? Radi li energana sukladno dozvolama, odnosno poštuje li druge propise koji se odnose na praćenje emisija u zrak i slično…

To su neka od pitanja koja se nameću, a nikakve odgovore nismo uspjeli dobiti. Iz Grada Varaždina uputili su nas na Univerzal, ali iz tvrtke nije stigao nikakav odgovor na našu zamolbu. Hoće li tako i ostati, usprkos pritužbama Varaždinaca na smrad i druge neželjene posljedice? Kako je moguće da se o radu postrojenja u kojima se spaljuje otpad toliko malo zna, a ne zna se čak ni to što se u njemu uistinu radi? Ne bi li nadležni trebali pojasniti o čemu je riječ i tako otkloniti zabrinutost (okolnog) stanovništva ili pak početi rješavati nepravilnosti i nezakonitosti, ako postoje?