ublažavanje mjera

U varaždinskoj bolnici ponovno moguća pratnja na porodu

01.06.2020 u 10:32

Bionic
Reading

S postupnom reaktivacijom bolničkog sustava, u Općoj bolnici Varaždin od početka lipnja ponovno će biti dopuštena pratnja na porodu te boravak roditelja s djetetom na bolničkom liječenju, izvijestili su u ponedjeljak iz bolnice

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Nenad Kudelić, istaknuo je kako je prije nešto više od tjedan dana iz Opće bolnice Varaždin otpušten i posljednji pacijent koji se oporavio od COVID-19 infekcije, dok se na liječenju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' još uvijek nalazi jedna pacijentica s varaždinskog područja.

Rekao je kako je trenutno u Varaždinskoj županiji povoljna epidemiološka situacija, no i dalje treba biti oprezan jer se kraj epidemije može proglasiti tek kad prođu dva inkubacijska razdoblja od posljednje oporavljene osobe, što je otprilike mjesec dana.

'Za ovaj dobar rezultat na području Varaždinske županije zaslužni smo svi. Rezultat je to zajedničkog djelovanja, odgovornosti, ozbiljnosti, pravovremenog prepoznavanja rizika i djelovanja, te koordiniranosti medicinskog osoblja i članova stožera civilne zaštite, ali i odgovornosti građana', naglasio je Kudelić.

Bolnički zdravstveni sustav polako se vraća u normalu uz sve mjere predostrožnosti. Kudelić je dodao kako ga posebno veseli što su neki odjeli u roku od mjesec dana uspjeli odraditi sve zaostatke koji su se gomilali posljednja dva i pol mjeseca.

Od početka lipnja u varaždinskoj Općoj bolnici ponovno je dopušteno prisustvo pratnje na porodu uz poštivanje svih protuepidemijskih mjera. I dalje će pratnja moći biti isključivo bračni ili izvanbračni partner te životni partner, pojasnio je ravnatelj.

Boravak roditelja s djecom koja se nalaze na bolničkom liječenju također će se dopustiti, no Kudelić je naglasio kako će posjete pacijentima ipak morati još malo pričekati. U bolnicu se ponovno vraćaju i učenici te studenti koji obavljaju praksu.

Kada je riječ o drugom valu epidemije, Kudelić je naglasio kako je bolnica spremna ako do toga dođe. Već je u fazi reaktivacije sustava postrožen ulazak u bolnicu kako bi se spriječila mogućnost prodora virusa i širenja zaraze u zdravstvenoj ustanovi.

Iako je virus bio velika nepoznanica, ipak smo puno naučili, naveo je ravnatelj u priopćenju.

'Pokazali smo da se preko noći možemo odlično organizirati, da imamo nadasve kvalitetan, profesionalan i požrtvovan kadar, da našim djelatnicima možemo pružati maksimalnu zaštitu, a našim pacijentima kvalitetnu skrb', naglasio je ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić.