TRENIRANJE STROGOĆE

U Uljaniku zabranili pauzu za kavu

10.09.2009 u 10:12

Bionic
Reading

'Radim u Uljaniku na otoku. Od četvrtka su nam zabranili deset minuta za kavu. Ljudi su revoltirani, osjećaju se kao u zatvoru. Prijete nam nekim popisom za otkaze kada bude privatizacija. Onaj tko bude odlazio na pauzu prvi će na spisak za otkaz. Pitam se smije li se vršiti takav pritisak na zaposlenike?', dio je pisma čitatelja (podaci poznati redakciji) koje je stiglo na adresu Glasa Istre

Ukoliko odu na kavu, šefovi su im zaprijetili da će im oduzeti radne sate, zgraža se ovaj radnik u brodogradilištu. Posao varioca je težak i treba nam odmor, ali na automat za tople napitke smijemo samo prije ili poslije radnog vremena, žali se on.

Pitali smo sindikat za komentar ove mjere. Premda pauza za kavu nikada nije bila u kolektivnom ugovoru, uobičajeno je da se radnici kratko odmore i popiju kavu. Posao na brodu je težak i neophodan je kratak odmor, smatraju čelnici oba Uljanikova sindikata.

- Neki su šefovi u dijelu brodogradilišta počeli trenirati strogoću, što neće dovesti do pozitivnih efekata, već će samo rezultirati nezadovoljstvom radnika. Ako je bilo zloupotrebljavanja pauze za kavu, onda treba kontrolirati radnike pojedinačno. Generalno zabranjivanje je kontraproduktivno, smatra Rajko Kutlača, glavni Uljanikov povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera.

Sličan stav ima i glavni povjerenik Sindikata metalaca Đino Šverko, koji najavljuje da će u srijedu na sjednici Radničkog vijeća, između ostalog, biti riječi i o pauzi za kavu. Predsjednik Radničkog vijeća Boris Cerovac već je dogovorio razgovor s nekim rukovoditeljima na otoku o toj i drugim temama.

U sindikatima sumnjaju u postojanje popisa za otkaze, za njega nisu čuli te smatraju da je riječ o običnom zastrašivanju.