SURVEILSPIRE

U Ukrajinu stižu tornjevi s umjetnom inteligencijom za borbu protiv ruskih dronova

11.10.2023 u 15:45

Bionic
Reading

Njemački obrambeni div Rheinmetall isporučit će Ukrajini novu seriju izviđačkih sustava SurveilSpire, a platit će ih njemačka vlada. Riječ je o automatiziranom sustavu dizajniranom za izviđanje i suprotstavljanje neprijateljskim bespilotnim letjelicama, a tportal donosi više o tim nadzornim tornjevima koje Rheinmetall proizvodi s estonskom tvrtkom DefSecIntel

Rheinmetall je prošlog tjedna izvijestio da je njemačka vlada izdala narudžbu za isporuku izviđačkih sustava SurveilSpire, vrijednu desetak milijuna eura. Njemački obrambeni div sa sjedištem u Düsseldorfu već sudjeluje u nekoliko projekata podrške Ukrajini, a oni uključuju isporuke borbenih vozila pješaštava Marder, streljiva različitih kalibara, poljskih bolnica, vojnih kamiona, uskoro i izviđačkog sustava nove generacije LUNA.

Također, Rheinmetall je partner u više multilateralnih, tzv. Ringtausch transakcija koje je razvila njemačka vlada kako bi pružila potporu ukrajinskim ratnim naporima u suradnji s europskim proizvođačima i partnerima iz NATO-a. Članicama NATO-a je u tim 'prstenastim' transakcijama cilj da prenesu opremu iz sovjetske ere iz Ukrajine u zamjenu za višak sustava zapadnjačke proizvodnje.

  • +2
SurveilSpire Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DefSecIntel

Među njima je i izviđačko-obrambeni sustav SurveilSpire te on, između ostalog, služi za nadzor terena putem 5G mreže. SurveilSpire sastoji se od mobilnih promatračkih tornjeva s opremom za snimanje danju i noću, minidronova s autopilotom i sustava upravljanja koji omogućuju operateru pregled otkrivenih prijetnji i pokretanje potrebnih protumjera.

Izvor: Društvene mreže / Autor: DefSecIntel

Prema navodima proizvođača, integrirano rješenje temeljeno je na prikolici s jarbolom, radarom, kamerom dugog dometa, bespilotnim letjelicama, ultrabrzim dronovima i automatiziranom AI detekcijom s obnovljivim izvorom energije, bez potrebe za kablovima ili drugim izvorima energije. Za postavljanje sustava potrebne su tri osobe, ali ta lagana visoka platforma za nadzor ne zahtijeva operatere na terenu, već se sve prikupljene informacije izravno šalju u zapovjedništvo i ono potom manipulira podacima prema potrebama.

Sustav, naime, bežično prenosi videosnimke na mobilno zapovjedno mjesto koristeći 4G ili Starlink, a ugrađeni solarni paneli omogućuju SurveilSpireu produljenje vremena rada. Također, SurveilSpire koristi izviđačke dronove na autopilotu koji mogu provoditi patrolne letove, a zaprimljene informacije obrađuju poseban softver i umjetna inteligencija.

U sustav je ugrađen DefSecIntelov integrirani autonomni sustav svjesnosti o situaciji SMARTSHIELD te uključuje potpuno automatiziranu platformu za nadzor i udaljene autonomne nadzorne stanice. DefSecIntelovi podsustavi opremljeni su pametnim AI algoritmima dizajniranima za različite krajolike, terene i vremenske uvjete.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Telegraf UA

Rheinmetall je otkrio da su u opseg isporuke uključena i transportna vozila jer se nadzorni tornjevi SurveilSpirea mogu utovariti na prikolice i brzo transportirati na područje rada. Proizvođač navodi da se SurveilSpire može koristiti i za nadgledanje granica i obalnog područja.

Ukrajinski vojni analitičari podsjećaju da su sustavi za elektroničko ratovanje, proizvedeni u Njemačkoj, potrebni za rješavanje aktualnih problema ukrajinske protuzračne obrane. Navode i da povećanje broja takvih sustava za borbu protiv ruskih bespilotnih letjelica ukazuje na to da je učinkovitost ukrajinskih dronova porasla te da Kijev traži dodatnu zaštitnu opremu, posebice za pokrivanje svojih pozicija u nizu prioritetnih područja.