GRAĐANI SE NE PREDAJU

U Turskoj za jedan dan uhićeno 600 ljudi

17.06.2013 u 11:43

Bionic
Reading

Turska policija uhitila je gotovo 600 osoba u nedjelju u Instanbulu i Ankari u protuvladinim prosvjedima koji potresaju Tursku više od dva tjedna, saznaje se u ponedjeljak iz odvjetničkih komora ta dva grada

'Približno 460 prosvjednika privela je policija u Istanbulu u nedjelju', istaknuo je neimenovani dužnosnik komore. 'Nakon ispitivanja, ti će ljudi biti pušteni na slobodu ili predani tužitelju', naglasio je navedeni.

U Ankari, drugom poprištu sukoba, 'privedeno je između 100 i 130 osoba', kako je istaknula dužnosnica odvjetničke komore glavnog grada. Prema turskom zakonu, policija može držati ljude u pritvoru četiri dana.

Dva glavna turska sindikata pozvala su na opći štrajk u ponedjeljak u znak prosvjeda protiv brutalnog izbacivanja demonstranata iz parka Gezi, zelenog dijela središnjeg istanbulskog trga Taksim. 

Taksim je središte dvotjednih protuvladinih prosvjeda koji su se proširili i na druge turske gradove. Udruge liječnika, inženjera i stomatologa također su najavile da će se pridružiti štrajku.