JOSIPOVIĆ O MOGUĆNOSTIMA

U Turkmenistanu članstvo RH u EU nešto znači

01.05.2014 u 17:48

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas u Maksimiru da 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, nosi svoju posebnu simboliku solidarnosti i brige za one koji rade i žele raditi, ali nažalost sve više i za one koji nemaju posla, dok je zahtjeve sindikata za prijevremenim izborima, kratko komentirao riječima - 'To je dio demokracije'

Josipović se u Maksimiru susreo i pozdravio s brojnim Zagrepčanima koji su ondje uz tradicionalni prvosvibanjski grah, proslavili Međunarodni praznik rada.

Zamoljen da komentira novinarsku tvrdnju da je većina građana došla u Maksimir upravo na besplatan obrok, možda jedino što će danas pojesti, i koja je to poruka Vladi, predsjednik Josipović je rekao da je to posljedica teške gospodarske situacije i nezaposlenosti koja je najveći problem.

'Poruka je da svi skupa moramo puno više i jače raditi na gospodarstvu i otvaranju novih radnih mjesta i pokazati solidarnost prema onima kojima je najteže. Prvi svibnja je praznik koji nosi svoju posebnu simboliku, solidarnosti i brige za ljude koji rade i koji žele raditi. Nažalost, danas sve više moramo voditi brigu o onim ljudima koji nemaju posla', dodao je.

Na pitanje kako komentira opetovani zahtjev sindikata za prijevremenim parlamentarnim izborima, Josipović je tek kratko odgovorio: 'To je dio demokracije'.

Hrvatski predsjednik komentirao je i skoru godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja.

'Članstvo u EU je u jednom trenutku bila potvrda svega dobroga što se u Hrvatskoj činilo na reformama', kazao je Josipović, ocjenjujući da je Hrvatska u tranzicijskom razdoblju, do ulaska u članstvo u EU, postala bolje društvo.

S druge strane, dodao je, očito je bilo nekih nerelanih očekivanja da samim članstvom u EU 'počinje teći med i mlijeko'. 'EU je prije svega mogućnost', kazao je.

Naglasio je da je ulaskom u EU Hrvatska u političkom smislu napravila ozbiljan korak.

'To osjećam svaki dan razgovarajući s državnicima, ne samo iz EU nego i drugih zemalja', rekao je Josipović, dodavši da se upravo vratio iz Turkmenistana gdje također naše članstvo u EU 'nešto znači'.

'Kad je riječ o mogućnostima koje se tiču gospodarstva, povlačenja sredstava iz EU fondova - tu smo na početku i mislim da moramo 'stisnuti gas do daske'. Prilike tu nisu propuštene i do sad smo iskoristili sve što smo mogli", kazao je. Pozvao je one koji na tome operativno rade da učine sve kako bi se dokraja iskoristile dobre mogućnosti koje se pružaju Hrvatskoj članstvom u EU.

Josipovića su na ulazu u Maksimir dočekali SDP-ovci Tonino Picula, Mirando Mrsić, Igor Rađenović i Ivo Jelušić s kojima je prošetao po Maksimiru, a usput se susreo i s gradonačelnikom Milanom Bandićem koji je već žurio na prvosvibanjsku proslavu na Jarun.

Josipović je rekao da će nakon druženja s građanima u Maksimiru i on otići do Jaruna gdje sindikati organiziraju svoju proslavu, a ostatak dana provest će s obitelji.