BIVŠI POMORAC BRODA 'NAVI WIND':

'U svom životu goru situaciju nisam vidio'

15.12.2013 u 19:00

Bionic
Reading

Nakon što je 2. listopada ove godine s drugim oficirom Marijom Budimirom došao na 'Navi Wind', Željko Lenac, mehaničar na brodu, kaže da se zgrozio uvjetima koje su ondje zatekli. 'Po cijeli dan smo radili, nekad i do ponoći, da bi tek navečer dobili obrok. Nije bilo struje ni vode, nuždu smo obavljali u vrećice', ispričao je Lenac za Dnevnik.hr

Brod je oko godinu dana bio usidren, prepušten atmosferi, okovan ledom, pod imenom Lady Remington III, kaže Lenac za Dnevnik.hr.

Nekoliko dana nakon što je Lenac stigao na brod, kapetan je pitao tko želi ići kući, ali ovaj mehaničar kaže da se tada nije javio jer mu to financijska situacija nije dopuštala. Međutim, napominje, bilo mu je jasno da taj brod, zbog stanja u kojem se nalazi, preko Atlantika neće moći.

Među problemima s kojima se suočavao brod bilo je i kontaminiranje balastne vode s gorivom iz plovila. Lenac se u Hrvatsku vratio 23. listopada. 'U svom životu goru situaciju nisam vidio', zaključio je Lenac. Drugi oficir Budimir na brodu je ostao, a posljednji put se s njim čuo kada je prije desetak dana došlo do proboja vode u stroj.

Podsjetimo, brod 'Navi Wind', na kojem je pod panamskom zastavom plovilo 11 članova posade i kapetan iz Hrvatske Pero Metković, oštećen je u nedavnoj oluji i usidren u kanadskoj luci Argentija, pa su im Crveni križ i Međunarodna organizacija transportnih radnika osigurali hranu, pitku vodu, toplu odjeću i pokrivače.

Posadu čine pomorci iz Hrvatske, Grčke i Slovenije, a egipatski vlasnik im duguje plaće od ukupno oko 70.000 dolara. Navodno im je vlasnik ponudio prijevoz kućama, ali bez prethodne isplate plaće.

Riječ je o brodu koji je promijenio nekoliko vlasnika, već dulje vrijeme je u problemima, više je puta zaustavljan i popravljan, a prije posljednjeg isplovljavanja također je dulje vrijeme bio usidren.