REKORD ZBOG KRIZE

U svijetu je više od milijardu gladnih

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.06.2009 16:09
  • Objavljeno 20.06.2009 u 15:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Globalna ekonomska kriza ove godine u bijedu će gurnuti 100 milijuna ljudi, bilo kroz gubitak posla ili manju zaradu, dok šestina svjetskog stanovništva gladuje, podaci su Ujedinjenih naroda


UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu FAO predviđa da će u ovoj godini broj ljudi koji gladuju u svijetu porasti na rekordnih 1.2 milijarde. Globalna kriza, osim što pogađa razvijeniji dio svijeta, odražava se i na davanje pomoći siromašnima i nerazvijenima, upozorio je FAO.

'Tiha kriza gladi predstavlja ozbiljan rizik za mir i sigurnost u svijetu', rekao je direktor FAO-a Jaques Diouf, dodavši da hitno treba konsenzus oko iskorjenjivanja gladi u svijetu, a do 2015. broj gladnih morao bi se smanjiti na ispod 420 milijuna.

Dobar napredak u smanjenju broja gladnih u svijetu učinjen je tijekom 80-tih i početkom 90-tih, no taj broj rapidno raste unazad prošlog desetljeća, podaci su FAO-a.

Osim zbog ekonomske krize, broj gladnih povećava se i zbog sve viših cijena hrane, iako su one korigirane sredinom prošle godine. Na kraju 2008, zabilježili su, cijena osnovnih prehrambenih namirnica bila je viša 24 posto nego dvije godine prije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!