zaraza se širi

U svijetu blizu 80 milijuna zaraženih, Britanija sve izoliranija zbog novog soja

21.12.2020 u 09:27

Bionic
Reading

Nekoliko zemalja diljem svijeta zabranilo je putničke letove iz Ujedinjenog Kraljevstva, zabrinute pojavom novog, brzoširećeg soja koronavirusa zbog čega su britanske vlasti stavile u karantenu više od 16 milijuna ljudi, piše agencija Reuters i donosi pregled događaja o covidu-19 u svijetu.

Prema podacima Sveučilišne bolnice Johns Hopkins broj zaraženih koronavirusom u svijetu kreće se prema 80 milijuna i iznosi u ponedjeljak 76.823.486 zaraženih koronavirusom, a umrlo je 1.693.205.

Sjedinjene Države i dalje su na prvom mjestu sa 17.844.690 zaraženih i 318.668 umrlih. Na drugom je mjestu Indija s 10.055.560 zaraženih i 145.810 umrlih, a na trećem Brazil sa 7.238.600 i 186.764 umrlih.

Slijedi Rusija s 2.821.125 i 50.242 umrlih, a na petom mjestu je Francuska s 2.529.756 zaraženih i 60.665 umrlih.

Europa

No po broju umrlih u Europi na prvom je mjestu Italija sa 68.799 žrtava, a na drugom Velika Britanija sa 67.503 smrti. Britanija je od ponedjeljka sve izoliranija jer sve više zemalja ukida zračni promet zbog novog soja virusa koji se pojavio.

Britanski premijer Boris Johnson održava hitan sastanak kabineta u ponedjeljak ujutro na kojem će razgovarati o međunarodnom prometu, posebno protok teretu u Britanija te iz nje.

Italija je otkrila pacijenta zaraženog novim sojem koronavirusa koji je također otkriven u Britaniji, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Nakon što su se stotine farmi početkom studenog suočile s izbijanjem zaraze, u Danskoj je naređeno da se ubiju milijuni nerčeva, no oni će se sada iskopati iz masovnih grobnica nakon što su se neki pojavili na površini.

Sjeverna i Južna Amerika

Savjetodavno vijeće preporučilo je američkim zdravstvenim radnicima i ljudima koji imaju više od 75 godina da budu prvi sljedeći za primanje Moderninog cjepiva, drugog koje je odobreno u toj zemlji u kojoj je cijepljenje protiv koronavirusa već počelo. 

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro smatra da nije opravdana žurba svijeta za primanjem cjepiva jer je prema njegovu mišljenju pandemija je pri kraju. 

SAD sada prati stanje s novim sojem covida-19 koji se pojavio u Ujedinjenom Kraljevstvu, reklo je nekoliko američkih dužnosnika, dodavši da je nejasno je li mutirani soj stigao do Amerike. 

Azija i Pacifik

 Australska najmnogoljudnija savezna država prijavila je svoj najniži dnevni porast broja slučajeva u tri posljednja dana, što je izazvalo optimizam da su vlasti uspjele spriječiti izbijanje zaraze u predgrađima na sjeveru Sydneya. 

Južna Koreja zabilježila je najveći dnevni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa, a porast zaraženih ugrozio je zdravstveni sustav te primorao policiju da provede raciju u ustanovama za koje se sumnjalo da krše pravila socijalne distance. 

Tajland je počeo testirati desetke tisuća ljudi na koronavirus te je produžio mjeru zabrane kretanja dan nakon što je zatvorena provincija u kojoj je dosad izbilo najveće žarište zaraze.

Bliski istok i Afrika

Ukupan broj oboljelih od covida-19 u Africi u subotu je prešao 2,5 milijuna ljudi, prema podacima koje prenosi Reuters u vrijeme kada kontinent pogađa drugi val zaraze. 

Izrael je proces cijepljenja počeo s premijerom Benjaminom Netanyahuom koji se pozivao na Bibliju i slijetanje na Mjesec 1969. godine dok je prvi u toj zemlji primio cjepivo protiv koronavirusa. 

Medicinski razvoj

 Europski medicinski regulator će u ponedjeljak donijeti procjenu za cjepivo protiv covida-19 koje su zajedničkim snagama razvile američka kompanija Pfizer sa svojim njemačkim partnerom BioNTechom, dajući zeleno svjetlo Europi da počne s cijepljenjem unutar tjedan dana. 

Ekonomski utjecaj

Japanska vlada odobrila je nacrt proračuna koji iznosi rekordnih 1.03 bilijuna dolara za sljedeću fiskalnu godinu počevši od travnja 2021. godine u vrijeme kada su koronavirus i mjere poticaja već izvršili pritisak na javne financije.  

 Vođe Republikanaca i Demokrata u američkom Kongresu usuglasile su u nedjelju 900 milijardi dolara vrijedan novi paket pomoći gospodarstvu i pojedincima pogođenima koronavirusom, a glasovanje se očekuje u ponedjeljak.