OBRAČUN SKUPŠTINE I BANDIĆA

U sveučilišnom kampusu žele stambene tornjeve za tržište

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 18.07.2012 15:52
  • Objavljeno 18.07.2012 u 15:04
Aleksa Bjeliš, Davor Bernardić i Željko Jovanović

Aleksa Bjeliš, Davor Bernardić i Željko Jovanović

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Suburbane strukture visoke gustoće i niske katnosti probijaju perimetar kampusa, što čine i stambeni tornjevi za tržište porazmješteni unutar kampusa. Svi oni doprinose dobroj izmiješanosti lokalnog stanovništva s akademskom zajednicom, što garantira prisutnost života na kampusu i u razdobljima bez nastave'

Citat je to iz prvonagrađenog rada 'Park B2' autorske grupe Njirić i arhitekti koji je kao jedan od aktova postao sastavni dio 'Prijedloga odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja (UPU) Studentski kampus Borongaj' o kojem će na izvanrednoj sjednici Skupština Grada Zagreba odlučivati sutra.

Grad u gradu

Grad u gradu. To bi trebao biti kampus naBorongaju. Ambiciozni projekt na 92 hektara, a obuhvaćao bi osamfakulteta, tri tisuće kreveta u studentskim domovima te razne drugesadržaje, uključujući stanove, hotel i hostele. Kampus je zamišljen krozrazvoj tri klastera, od kojih bi dva bila sveučilišna, dok bi treći biodjelomično mješovitog karaktera, te je među ostalima predviđenouseljenje Ministarstva obrazovanja, CARNET-a i Državnog hidrometeorološkogzavoda, a na polovici zemljišta planirana je izgradnja tehnološkogparka. Kada bude u potpunosti završen, kampus će biti dom za dvadesetaktisuća studenata. Danas tamo boravi oko 5,5 tisuća studenata inastavnika triju fakulteta - Prometnog, Edukacijsko-rehabilitacijskog iHrvatskih studija. Planirano useljenje sljedećih stanovnika, nakondovršene izgradnje prve faze projekta, je 2017/18. godina.

Strah od gradnje stanova za tržište unutar kampusa i činjenica da su opsežni materijal od gradonačelnika Milana Bandića dobili u 'pet do dvanaest' osnovni su razlozi zbog kojih je Skupština na posljednjoj sjednici odlučila odbiti uvrštavanje te točke dnevnog reda po hitnoj proceduri i zbog nje sazvala izvanrednu sjednicu.

Bandić je tada, podsjetimo, napravio šou program i demonstrativno sa suradnicima napustio Skupštinu, poentiravši uz tezu da njegove dojučerašnje kolege iz SDP-a koče razvoj grada i stopiraju vitalne projekte za koje će se tražiti novac iz fondova EU-a.

No prije sutrašnje sjednice, u Skupštini je danas održana prezentacija projekta kojoj su prisustvovali Željko Jovanović, ministar znanosti i obrazovanja Aleksa Bjeliš, rektor zagrebačkog Sveučilišta, Bojan Baletić, prorektor za razvoj i prostorno planiranje Sveučilišta u Zagrebu, Davor Bernardić, predsjednik Skupštine, i gradski zastupnici.

Na pitanje Morane Paliković Gruden (HNS) zašto su materijali o Borongaju Skupštini dostavljeni u zadnji čas, iako je bilo dovoljno vremena da se to učini kako procedura nalaže, Bjeliš je odgovorio kako nije na 'Sveučilištu da s materijalima aplicira prema Skupštini' indirektno prozvavši Grad, odnosno gradonačelnika za dostavljanje materijala u fotofinišu.

Na upite nekoliko zastupnika zašto komercijalna stambena gradnja unutar kampusa, Baletić je kazao da je riječ 'o nezgrapnoj formulaciji te da će svi stambeni prostori unutar kampusa biti isključivo unutar sustava visokog obrazovanja, odnosno da će biti namijenjeni znanstvenim novacima'.

Ministar Jovanović je pak naveo da je 'već izgubljeno previše vremena kad je riječ o tome projektu te upozorio da je potrebno odmah donijeti odluke koje će omogućiti korištenje strukturnih i kohezijskih fondova EU-a koji će se Hrvatskoj otvoriti 2014'.

UPU Borongaj sutra će po svoj prilici proći, a na sjednici se može očekivati novo gradonačelnikovo 'šamaranje' bivših kolega. Naime, Bandić je danas najavio da će na sjednici moći 'čuti nešto novo', a potom i dodao da će se 'zbog sazivanja izvanredne sjednice potrošiti dodatnih 250 tisuća kuna koje će platiti porezni obveznici'.

Možemo očekivati da će na Prijedlog o izradi UPU-a Borongaj SDP ići s amandmanima kojima će se iz teksta pokušati izbaciti stambena gradnja za tržište. Hoće li Bandić reagirati nekim svojima, ostaje nam vidjeti.

Zanimljivo da na današnjoj prezentaciji nitko nije reagirao na mišljenje Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba koji je projektu našao niz zamjerki sažetih na nekoliko stranica. Između ostalog, Zavod navodi da se da se pretjeralo se s izgrađenošću, da projekt nije usklađen s GUP-om te da je cijeli elaborat napravljen radi građevnog programa zanemarujući urbanističke pokazatelje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi