I JEDAN GENERAL

U sukobima u Jemenu ubijeno 20 osoba

06.11.2016 u 11:33

Bionic
Reading

Četrnaest šijitskih pobunjenika Huta i šest lojalističkih vojnika, među kojima jedan general, ubijeni su u sukobima u nedjelju na sjeveru i u središnjem dijelu Jemena, objavili su vojni dužnosnici

Lojalistički general Jahija Hajati preminuo je u saudijskoj bolnici, kamo je prebačen nakon što je teško ranjen u sukobima u pokrajini Hadža, blizu saudijske granice, izjavio je vojni dužnosnik.

Ta je obalna zona jedno od rijetkih područja pod nadzorom provladinih snaga na sjeveru Jemena, koje se bore protiv pobunjenih proiranskih Huta.

U području Asilan pokrajine Šabva lojalističke snage odbile su snažan pobunjenički napad.

U sukobima je poginulo 12 pobunjenika, kazao je drugi vojni dužnosnik ukazujući na gubitak pet vojnika među snagama lojalnim predsjedniku Abdu Rabu Mansuru Hadiju.

Do novih sukoba dolazi dok je izaslanik UN-a Ismail Uld Šeik Ahmed u posjetu jemenskom glavnom gradu Sani radi ponovnog pokretanja mirovnog procesa.

Prema podacima UN-a, od intervencije arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, u ožujku 2015., koja je dala potporu predsjedniku Hadiju, poginulo je oko 7.000 ljudi, a ranjeno njih 35.000.