VRIJEĐALI MESIĆA

U Srbu uz omanji prosvjed obilježen Dan ustanka

28.07.2012 u 16:19

Bionic
Reading

U Srbu se danas obilježava 71. godišnjica Dana ustanka naroda Like, u spomen na 27. srpnja 1941. godine, kada je u tom mjestu pokrenut antifašistički ustanak, a tom je prigodom bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao da je to velikI dan u povijesti hrvatskog naroda, a antiprosvjednike je nazvao ‘kvazidomoljubima i potencijalnim grobarima hrvatske povijesti’

Svečanost u organizaciji Srpskoga narodnog vijeća (SNV) počela je polaganjem vijenaca poginulim partizanima iz Dalmacije na mjesnom groblju te nastavljena Središnjom svečanošću u podnožju spomenika ustanku u Srbu. U nazočnosti oko tisuću građana, predstavnika antifašističkih udruga i 6. ličke proleterske brigade te veleposlanika Republike Srbije Stanimira Vukičevića, nazočnima se obratio bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca RH Stjepan Mesić.

Čestitajući Dan ustanka Mesić je rekao da je to dan zajedničkog ustanka Hrvata i Srba, dan kada su prije 71 godinu antifašisti raznih naroda i vjera pod zastavom slobode započeli ustanak protiv okupatora svoje zemlje i protiv onih koji su Hrvatsku tada pretvorili u zemlju sile i terora. Mesić je istaknuo da Dan ustanka neki žele staviti u zaborav, ali da je to zapravo veliki dan u povijesti hrvatskog naroda i za sve istinske antifašiste bez obzira na to kojoj generaciji pripadali.

‘Sjećanje ne smije biti vlasništvo antifašista i boraca, već i države koja treba brinuti o obilježavanju datuma poput ovoga. Država nas treba zaštiti od indoktriniranih bukača koji nastoje pomesti ove okupljanje. Samo kada hrvatska država preuzme brigu o obilježavanju ovakvih datuma, samo tada će Hrvatska i na djelu dokazati svoju deklariranu privrženost antifašizmu’, poručio je Mesić koji je antiprosvjednike nazvao ‘kvazidomoljubima i potencijalnim grobarima hrvatske povijesti’.

‘Desnica je umrežena, agresivna i glasna, podržava je Crkva’, ustvrdio je Mesić te dodao da je ‘zato deset desničara glasnije nego stotine antifašista’. ‘Zbog toga moramo doprijeti do mladih i prenijeti im istinu koja je na našoj stran’, istaknuo je Mesić dodavši da povijest treba ostati u knjigama, a temelj te povijesti - antifašizam - treba biti naša budućnost.

Nazočnima se obratio i predsjednik SNV-a i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac koji je istaknuo da je ovo dan kojeg se neki trebaju sramiti, ‘ali to nismo mi’, rekao je Pupovac dodavši da je ovo dan zbog kojega ‘neki drugi trebaju pognuti glave’.

‘Prije 71 godinu ubijeno je 300-njak srpskih civila ovoga kraja, a na tisuće je raseljeno, ali to nije bilo opravdanje za ubijenje jednako tako nedužnih Hrvata u Brotnju i okolici’, rekao je Pupovac dodavši da nečastan posao čine oni koji to koriste da bi ušutkali antifašiste.

‘Antifašizam nije bio samo borba za goli život već i borba za socijalnu pravdu i jednakost, te borba za bratstvo i slogu među narodima i takav antifašizam treba danas nama u Hrvatskoj’, istaknuo je Pupovac te poručio da su se danas okupili kako bi odali počast ne onima koji su za ‘kralja i otadžbinu’, a niti za ‘dom spremni’, već onima koji su pozdravljali pokličem ‘smrt fašizmu, sloboda narodu’.

Nazočnima se obratio i domaćin zamjenika načelnika općine Gračac Milan Tankosić koji je rekao da je ovo dan svih koji se bore za slobodu i pravo na život. ‘Borba 1941. godine bila je borba za suštinske vrijednosti čovjeka. Jednako tako se moramo boriti i danas, ali danas nam ne trebaju puške već se trebamo boriti za nastavak života na ovome području’, rekao je Tankosić.

Skup protiv obilježavanja Dana ustanka u Srbu održalo je danas 50-ak članova Autohtone hrvatske stranke prava, koje je u to mjesto dopratila jaka policijska pratnja, oko 200 pripadnika interventne i temeljne policije.

Prosvjednici su u ograđenom prostoru podno spomenika Danu ustanku dočekali sudionike proslave s transparentima na kojima je pisalo ‘Škabrnja!’ i ‘Hrvatska!’ te uz poznatu Thompsonovu pjesmu ‘Čavoglave’.

Pri završetku prosvjeda čuli su se i povici ‘Mesiću cigane’ i ‘Četnici’, ali nakon pola sata prosvjednici su se mirno razišli.

Inače, prosvjednici se već nekoliko godina okupljaju u Srbu na Dan ustanka prosvjedujući zbog četničkih zločina koji su počinjeni nad hrvatskim stanovništvom u Brotnju i okolici u kolovozu 1941. godine.