POZADINA ĐINĐIĆEVOG UBOJSTVA

U Srbiji velika akcija uhićenja bivših oficira 'crvenih beretki'

20.09.2011 u 17:33

Bionic
Reading

Danas u 15 sati u Srbiji je započela akcija uhićenja bivših oficira JSO koju, po nalogu tužiteljstva, provode operativci Službe za borbu protiv organiziranog kriminala. Na meti specijalne policije našla su se petorica bivših oficira Jedinice za specijalne operacije Odjela državne sigurnosti MUP-a Srbije. Njih se sumnjiči da su sudjelovali u organiziranju pobune 'crvenih beretki' u studenome 2001. godine. Pobuna Jedinice za specijalne operacije, čiji su se pripadnici 'kalili' na svim ratištima u bivšoj SFRJ, bila je, kako navodi Blic, uvod u ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića

Na popisu osoba koje policija danas hapsi našli su se, po pisanju Blica, Veselin Lečić (51), nekadašnji pomoćnik komandira JSO zadužen za kontraobavještajni sektor, a sada pripadnik Sigurnosno-informativne agencije, kao i dvojica sadašnjih pripadnika Žandarmerije, Mića Petraković (39) i Dragoslav Krsmanović (53). Među uhićenicima će se naći i Vladimir Potić (37) iz Protuterorističke jedinice i umirovljeni Dragiša Radić (53). Iskaz u policiji će tijekom dana dati i još neki bivši pripadnici 'crvenih beretki'.

Ovo je početak u nizu hapšenja koja bi trebala dovesti do otkrivanja prave političke pozadine ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića u ožujku 2003.