ČETVRTI DAN prosvjeda

Burno u Beogradu: Prosvjednici zasipali policiju komadima pločnika, policija uzvratila suzavcima

10.07.2020 u 19:33

Bionic
Reading

U nekoliko gradova Srbije i u petak navečer održavaju se antivladini prosvjedi, potaknuti prije tri dana epidemiološkom i političkom situacijom u zemlji, a ispred Skupštine Srbije su nešto poslije 21 sat počeli incidenti.

Večeras je i prosvjednika i policije manje nego prethodnih dana. Ispred zgrade srbijanskog parlamenta postavljena je metalna ograda, a nakon što je stotinjak agresivnih prosvjednika pokušalo ući u parlament, na platou ispred zgrade Skupštine raspoređene su postrojbe žandarmerije i policije.

Prosvjed je počeo mirno, uz blokadu prometa ka središtu grada, a nekoliko skupina agresivnih prosvjednika, od kojih neki s 'fantomkama' na licu, bili su vrlo agresivni i prema izvjestiteljima beogradskih medija i u naguravanju potisnuli novinare sa stubišta ispred Skupštine.

Prosvjednici su razbili prozore na zgradi parlamenta.

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da se večeras ispred Skupštine događaju brutalne scene nasilja i da je policija morala reagirati kako bi zaštitila javni red i i mir i imovinu.

'Imamo nasilje i lomljenje prozora na Skupštini i inventaru, kamera na zgradi, napad na vrata, i pokušaj da se povrijede policajci na koje se baca kamenje', rekao je Stefanović, javlja N1.

Oko 21:45 policiji je počelo pristizati pojačanje.

Policija je ranije priopćila da je nakon napada i uboda nožem u svađi ispred parlamenta uhapšen napadač (47) koji je ozlijedio tridesetdvogodišnjeg muškarca.

  • +17
Beograd prosvjedi 10.7.2020. Izvor: Profimedia / Autor: Oleg Ivanov / Sputnik / Profimedia

Iza 23 sata ponovno su se razbuktale tenzije između prosvjednika i policije u Beogradu. Prosvjednici su gađali kordon kamenjem, odlomljenim dijelovima betonskih ploča i pirotehnikom, na što je policija uzvratila s više suzavaca i rastjerala gotovo sve prosvjednike ispred Skupštine Srbije.

Spriječen pokušaj prosvjednika da blokiraju autocestu u Vojvodini

Osim u glavnom gradu, prosvjednici su se danas okupili i u Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Pirotu, Vranju i Čačku.

U Novom Sadu nekoliko stotina prosvjednika pokušalo je predvečer blokirati autocestu Subotica-Beograd, ali ih je u tome spriječio kordon policije, dok istodobno raste broj zaraženih koronavirusom u Vojvodini, što je povod svakodnevnih prosvjeda.

Građani su se sjeli ispred kordona uzvikujući 'isti smo narod', no nisu se pokušavali probiti kroz postrojene pripadnike žandarmerije, prenio je portal 021.rs

Oko 21 sat prosvjednici su se vratili u središte grada odakle u pošli oko 18 sati.

Tijekom prosvjedne šetnje nije bilo incidenata, uzvikivale su se parole protiv režima Aleksandra Vučića.

Novosadski portal navodi da je osnovni zahtjevi prosvjeda ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Građani traže i ostavke članova Kriznog stožera srbijanske vlade za suzbijanje epidemije koronavirusa, te da se objavi koliko je točno ljudi umrlo i oboljelo od koronavirusa jer se već danima u javnosti spekulira o puno većem broju od službeno objavljenih.

Vojvođanski mediji ranije su prenijeli kako u Pokrajini raste broj zaraženih koronavirusom.

Pokrajinski tajnik za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je od početka epidemije četvrtak bio najgori dan u Vojvodini, kad je riječ o broju novozaraženih i umrlih od virusa.

'Od posljednjeg presjeka, do sada, u Vojvodini je od Covida-19 umrlo četvero ljudi, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije', naveo je Gojković.

On je dodao da se u Pokrajini već četiri dana bilježi troznamenkasti broj novozaraženih.

"Jučer smo imali najviše zaraženih - 122", rekao je Gojković i naglasio da je su covid centri u Vojvodini skoro puni.