EKOLOŠKI USTANAK

U Srbiji novi prosvjedi protiv Rio Tinta, incidenti kod Sava centra i u Novom Sadu

08.01.2022 u 13:43

Bionic
Reading

Savez ekoloških organizacija Srbije organizira nove blokade prometnica u znak protesta zbog iskopavanja litija i projekta Jadar kompanije Rio Tinto

Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve što se događa s Rio Tintom i da se ponište sve dozvole dane toj kompaniji. Iz Ekološkog ustanka, međutim, poručuju da se prije poništavanja svih dozvola, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

Prosvjednici su blokirali prometnice na više mjesta u Srbiji, a blokada autoceste u Beogradu i Novom Sadu trajala je sat vremena, donosi Radio Slobodna Europa. Prosvjednici u Novom Sadu nosili su transparente s porukom 'Rio Tinto marš iz Srbije', a osim same autoceste u tom su gradu bili blokirani i izlazi, čime je bila onemogućena vožnja kako u smjeru Mađarske, tako i u smjeru Beograda. To je izazvalo i incident jer su građani koji su čekali u kolonama izlazili iz automobila kako bi se raspravljai s prosvjednicima. Blokade puteva organizovane su i u Loznici i u Preljini kod Čačka.

  • +8
Prosvjedi protiv Rio Tinta u Srbiji održani u prosincu Izvor: Pixsell / Autor: Amir Hamzagic/PIXSELL

Prosvjednici su blokirali i autocestu u Beogradu kod Sava centra. Prilikom izlaska građana na prometnicu došlo je i do incidenta kada je jedan vozač izašao i svog automobila i pokušao se fizički obračunati s prosvjednicima. Prosvjednici u Beogradu na blokadi rekli su repotreru N1 da su se samoinicijativo okupili na društvenim mrežama. Oni su najavili da se sljedeće subote može očekivati radikalizacije protesta, ali nisu precizirali što to podrazumijeva. Okupljeni traže da se promijeni ustavna odluka kad se radi i o prostornom planu za Rio Tinto i što je najvažnije da Rio Tinto ode iz Srbije.

Prethodno je zastupnik SNS-a Bratislav Jugović rekao kako smatra da bi odluku o poništenju svih dozvola danih Rio Tintu, koju je najavila premijerka, morala donijeti Skupština i da bi jednostranim raskidanjem ugovora od strane Vlade Srbije samo odgovaralo ovoj multinacionalnoj kompaniji.