OTROVNI PLIN

U Pirotu u Srbiji na snazi izvanredna situacija zbog curenja amonijaka iz vagona, pronađeno beživotno tijelo muškarca blizu mjesta prevrtanja

26.12.2022 u 13:50

Bionic
Reading

Gradonačelnik Pirota na jugoistoku Srbije proglasio je u nedjelju navečer izvanrednu situaciju u gradu, nakon što je oko 17:30 na pruzi Pirot - Niš iz tračnica iskliznula kompozicija vlaka koji je prevozio amonijak, zbog čega je 56 osoba hospitalizirano. Curenje otrovnog plina uzrokovalo je dimnu zavjesu na autocesti te je obustavljen promet na dionici između Pirota i Bele Palanke. Na jednoj video snimci vidi se kako ljudi bježe od otrovnog oblaka koji se pojavio

Vlak je prevozio 20 cisterni s amonijakom, a najmanje jedna je pri iskliznuću upala u korito rijeke Nišave, što je izazvalo burnu reakciju amonijaka u kontaktu s vodom. Zbog trovanja amonijakom 56 osoba je hospitalizirano i svi su stabilno. Jedna osoba je preminula u pirotskoj bolnici, prepostavlja se da je riječ o posljedicama gušenja muškarca koji je sletio s autoceste u jarak nakon curenja amonijaka zbog dimne zavjese i slabe vidljivosti. Jutros je blizu mjesta prevrtanja cisterne s amonijakom pronađeno beživotno tijelo muškarca. Uzrok smrt utvrdit će se obdukcijom, a riječ je o vozaču kamiona iz Turske.

Škole, vrtići i javne ustanove u Pirotu ne rade zbog izvanredne situacije. Na sjednici Kriznog štaba u Pirotu rečeno je da u zraku u tom gradu nema amonijaka, odnosno da je količina amonijaka na pet mjernih mjesta u gradu ravna nuli. Naveli su i da da oštećena cisterna nije došla u dodir s vodom. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da amonijak nije dospio u Nišavu, ali da i dalje curi iz cisterne. U Beloj Palanci i selu Staničenje građani su dobili upozorenje da ne koriste vodu za piće.

Tijelo je pronašao vlasnik portala Pirot Plus Online Nenad Paunović, koji je uspio snimiti vlak, no nije se dugo zadržavao jer je osjetio tegobe uslijed povišene koncentracije amonijaka, stoga je morala intervenirati i Hitna pomoć, rekao je za N1 Srbija. 'Put je blokiran. Usput sam sretao napuštene automobile poslije sinoćnjih lančanih sudara. Na desnoj strani na Koridoru bila je kolona šlepera koji su tu ostali od sinoć. Vozači su transportirani u Pirot', navodi Paunović u reportaži na Pirot Plus Online. Na portalu je opisao i 'susret' s povišenom koncentracijom amonijaka na licu mjesta.

'U daljini sam vidio lokomotivu. Upaljena svjetla. Teškom mukom, uz bauljanje i padove izašao sam na prugu. Cisterna koja je isklizala vidjela se u daljini. Poslije dvadesetak metara, odustao sam. Osjećao sam probleme u grudima. Bol u ruci i nozi od čestih padova', naveo je Paunović.

Vršitelj dužnosti pomoćnika ministra građevinarstva, prometa i infrastrukture Ivan Divac izjavio je da će inspektori Odjeljenja za inspekcijske poslove transporta opasnih roba resornog ministarstva danas biti na terenu u Pirotu kako bi se utvrdilo je li bilo nepravilnosti prilikom transporta amonijaka iz Bugarske za Šabac. Na teren su ranije izašli vatrogasci, policajci i bespilotna letjelica, a situaciju prati Sektor za izvanredne situacije, piše Telegraf.rs.

Dr. Verica Jovanović navela je simptome trovanja amonijakom: peckanje u očima, grebanje u grlu, a kod osoba s kroničnim kardiovaskularnim oboljenjima ubrzani rad srca, lupanje srca.