ZAPOSLENICI MIROVONSKOG

U Splitu počinje obračun s lažnim invalidima

20.09.2013 u 22:46

Bionic
Reading

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kreće u obračun s lažnim invalidima. I to najprije u vlastitim redovima, javlja HRT

Istražni tim Ministarstva provjerava sumnjiva rješenja zaposlenika splitske službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Priča o lažnim invalidima "zakotrljala" se upravo iz grada pod Marjanom, javlja HRT

Obećano - ispunjeno. Splitu u pohode stigli su, objektivnosti radi, zagrebački vještaci. Posla, čini se, neće manjkati. 'U samoj splitskoj područnoj službi imamo oko 50 zaposlenika koji imaju tjelesna oštećenja, dok ih na razini Hrvatske ima gotovo 700', kaže Nataša Poparić, predstojnica PS HZMO-a Split.

Previše, kažu u Ministarstvu. Osim toga, nekima su rješenja izdavali kolege s kojima su u rodbinskim vezama, predmeti su umjesto u arhivu čuvani u ladicama, a nekima se i ne može ući u trag. Dok ne pometu u vlastitu dvorištu, ne mogu dalje. A morat će. Jer svaka četvrta mirovina u Lijepoj Našoj je - invalidska.

Besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje i javni prijevoz te povlaštene cijene za razne usluge samo su dio pogodnosti kojima su se godinama neki koristili nezakonito.

'Evo podatak iz Hrvatskih autocesta, da troše više od 30 milijuna kuna na besplatne cestarine. Mi ćemo na taj način taj trošak svesti u realne okvire da onaj tko je invalid te beneficije ima, a tko nije nema. A u slučaju invalidske mirovine, ide se putem suda gdje tražimo da se isplaćena sredstva vrate, i to s kamatom', smatra ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

I ne samo to. Zaposlenicima koji su se ogriješili o zakone najvjerojatnije će se pozabaviti i Državno odvjetništvo.