Odvoji, lako je

U Splitu održan Zero Waste Festival. Pogledajte kako je bilo

10.06.2023 u 15:10

Bionic
Reading

"Zero waste festival" kojim se potiče održivo gospodarenje otpadom, smanjenje bacanja i ponovno korištenje predmeta i namirnica održan je u subotu u Splitu, gdje su građani, uz ostalo mogli tekstil odložen u poseban kontejner zamijeniti za besplatan obrok

Festival na kojem je bio i gradonačelnik Ivica Puljak organizirala je u splitskom Đardinu gradska Čistoća u sklopu svoje kampanje "Odvoji, lako je".

U sklopu festivala organizirano je pripremanje "zero waste jela" koja su građani dobivali po simboličnoj cijeni a prihod će biti darovan Centru za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači".

Festival je posvećen i smanjenju tekstilnog otpada pa su građani mogli odložiti tekstilni otpad u poseban kontejner i u zamjenu dobiti vaučer za besplatan "zero waste obrok".

Komunalna tvrtka Čistoća na svom je štandu građanima dijelila edukativne materijale sa savjetima za pravilno odvajanje otpada.

Split po riječima gradonačelnika odvaja 25 posto otpada, a očekuje da će u iduće dvije godine odvajanje otpada u Splitu dostići 50 posto.

"Na ovom festivalu promičemo sustav odvajanja otpada i potičemo građane da proizvode što manje otpada", rekao je novinarima Puljak, naglasivši da se veliki dio otpada može reciklirati i poslužiti kao sirovina za gradnju drugih proizvoda.

  • +60
Zero Waste Festival Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic