POD PROZOROM GRADSKIH VIJEĆNIKA

U Splitu održan prosvjed protiv uhljeba

17.05.2016 u 13:41

  • +6

U Splitu prosvjed protiv 'uhljeba'

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Bionic
Reading

Stotinjak Splićana pojavilo se pod prozorom zgrade gradske uprave u utorak u podne, točno u vrijeme održavanja sjednice Gradskog vijeća, kako bi prosvjedovalo protiv 'nesposobnosti, nerada, netransparentnosti, neučinkovitosti i neodgovornosti'. Ukratko, događaj je nazvan 'prosvjedom protiv uhljeba'

Organizatori su potpisani kao Nezavisna lista Dišpet, a objasnili su da im je potporu dalo nekoliko različitih udruga i sindikata. Bilo bi ih još i više, samo da jako mnogo ljudi nije u strahu od reakcije gradske vlasti.
'Udruge i građani se boje jer direktno ovise o dobroj volji, pa misle da će im se iduće godine oduzeti sredstva za rad', objasnio je organizator prosvjeda Goran Jugović. U javnosti je poznat i kao predsjednik udruge koja okuplja vlasnike nelegalnih objekata unutar park šume Marjan, za koje se zasad bezuspješno traži legalizacija.

'Prozivamo gradonačelnika, svih 35 vijećnika u onoj gore dvorani, kao i sve pročelnike', dodao je Jugović. Opisao je kako brojni Splićani ne mogu riješiti svoje probleme zbog neefikasne i korumpirane birokracije na svim nivoima, ali odbio je bilo koga prozvati imenom i prezimenom. Puno toga je rečeno brojnim transparentima i stvaranjem buke pod prozorom Banovine.

Najavio je novi prosvjed već u idućem terminu održavanja sjednice Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Ivo Baldasar reagirao je na prosvjed i ustvrdio da su se građani mahom obratili na krivu adresu. Za usvajanje GUP-a kojeg traže trebaju pričekati proceduru i rok usvajanja, predviđen za studeni ove godine. Kaže i da se dokumenti u Banovini izdaju u rekordnom roku, poput građevinske dozvole koja se dobije u pet minuta, samo ako se prethodno prikupe svi ostali papiri. Za imovinsko-pravne odnose uputio ih je na sudove, a za legalizaciju njihovih kuća na Ministarstvo graditeljstva.

'Dio njih osobno poznajem, oni rade pritisak radi svojih kuća, a jedan od njih tražio je da mu na tri mjesta u gradu odobrimo postavljanje kioska', tvrdi Baldasar.

Kako su neki njegovi savjetnici također prozvani za korupciju, pozvao je da mu se dostave konkretni dokumenti i dokazi koje će sam dostaviti policiji. Splitski gradonačelnik tvrdi da se njegovi suradnici nalaze na meti napada upravo zato što obavljaju dobar posao i uvode red.