zatvorena vrata

U Španjolskoj zatvoreni najpoznatiji muzeji, koronavirusom zaražena i ministrica

12.03.2020 u 11:57

Bionic
Reading

Svi državni muzeji u Madridu, uključujući najpoznatije Muzej Prado i Muzej kraljice Sofíje, u četvrtak su zatvorili vrata publici zbog epidemije koronavirusa, a Covid-19 zabilježen je i u novoj španjolskoj vladi kod ministrice za jednakost

Mjera zatvaranja muzeja ostat će na snazi do daljnjega, izvijestilo je španjolsko ministarstvo kulture preko Twittera.

Muzej kraljice Sofije, gdje je izložena čuvena Picassova slika 'Guernica', također je priopćio kako je ulaz zatvoren.

Madrid je prethodno zatvorio vrtiće, škole i fakultete na 15 dana kako bi se izbjegla velika okupljanja ljudi. Istovremeno se suočava sa snažnim porastom broja oboljelih od koronavirusa.

Predsjednik regije Madrida Diaz Ayuso kazao je u četvrtak za lokalni TV 5 da španjolska vlada razmatra mogućnost da se cijeli Madrid proglasi karantenom kako bi se spriječilo širenje virusa u druge dijelove zemlje. Prethodno je u srijedu španjolska vlada zanijekala takve planove.

Vlada je u četvrtak izvijestila kako je španjolska ministrica za jednakost Irene Montero (32) pozitivna je na koronavirus te je sazvala izvanredni sastanak u Madridu.

  • +3
Koronavirus u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: CHEMA MOYA

Montero, članica lijeve stranke Unidas Podemos, na funkciji je od siječnja, kada je uspostavljena vladajuća lijeva koalicija. Dobro se osjeća i nalazi se u karanteni.

Ona je partnerica Pabla Iglesiasa, vođe Unidas Podemosa i potpredsjednika španjolske vlade, s kojim živi i ima djecu.

Prije Montero još troje zastupnika u španjolskom parlamentu, članova oporbene desnice, oboljelo je od koronavirusa. Od utorka je parlament zatvoren na dva tjedna.

S 2.277 zabilježenih slučajeva koronavirusa Španjolska je nakon Italije zemlja s najviše oboljelih u Europi. Od tog broja polovica se nalazi u Madridu i okolici. Preminulo je ukupno 55 osoba, od toga 31 u Madridu.