VATRENA KUGLA

Jedna osoba poginula zbog eksplozije u kemijskoj tvornici u Španjolskoj

14.01.2020 u 20:06

Bionic
Reading

Jedna osoba je poginula a najmanje šest je ozlijeđeno u utorak navečer u eksploziji u petrokemijskom postrojenju na jugu Tarragone u sjeveroistočnoj Španjolskoj, potvrdio je katalonski ministar unutarnjih poslova Miguel Buch.

Videozapisi objavljeni na internetu neposredno nakon eksplozije prikazivali su kako se ogromna vatrena kugla diže u nebo. Osoba je poginula nedaleko od tvornice kada se na nju urušio dio kuće od siline eksplozije. Radnici u tvornici u kojoj se dogodila eksplozija rekli su lokalnim medijima da je jedan njihov kolega nestao.

El Pais je objavio da je u eksploziji šestero osoba ranjeno i da imaju teške opekotine, dok je jedna osoba izgubila život u urušavanju obližnje kuće.

Oblak dima koji se uzdiže nad postojenjem nije toksičan, izvijestila je španjolska javna televizija TVE pozivajući se službu civilne zaštite. Zasad je nepoznat uzrok eksplozije.

Vatrogasci pokušavaju ugasiti vatru, a na intervenciju je došlo dvadesetak vozila hitnih službi. Požar iz zraka gasi 10 vodenih bombardera.

Nakon eksplozije uslijedio je požar. Agencija za civilnu zaštitu Katalonije upozorila je mještane da se sklone u kuće, te da zatvore prozore. Očevici prenose da se eksplozija mogla čuti kilometrima daleko.

Eksplozija u tvornici u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: Susanna Saez

Do eksplozije je došlo u 18.40, javio je kanal Russia Today. Lokalni stanovnici kažu da su osjetili trenutak kada je došlo do eksplozije. Upozoreni su da se ne kreću u blizini tvornice, a obustavljen je i željeznički prijevoz.

Dio prometnica je zatvoren i po naređenju policije zaustavljeni su lokalni vlakovi koji povezuju grad Tarragonu i susjednu Port Aventuru.

Tarragona, koja ima 130 tisuća stanovnika, nalazi se 115 kilometara južno od Barcelone.