ZAJEDNIČKI ISPRAĆAJ

U Sotinu pokopano 11 žrtava iz masovne grobnice

14.10.2013 u 17:32

Bionic
Reading

Na katoličkom groblju u vukovarskom prigradskom naselju Sotinu danas je obavljen zajednički ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 11 žrtava jugosrpske agresije, ekshumiranih u travnju ove godine iz masovne grobnice u Sotinu - četiri hrvatska branitelja i sedmero civila

Najmlađoj žrtvi bilo je 25, a najstarijoj 72 godine.

Zajednički ispraćaj i pokop obavljen je u nazočnosti velikog broja članova obitelji, rodbine, prijatelja i mještana Sotina te građana Vukovara.

Predvodeći obred pokopa, nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić istaknuo je kako posljednji oproštaj od sotinskih žrtava treba posmatrati i kao trenutak ljudskoga i kršćanskog ponosa, jer - kazao je - nije velik i jak onak koji čini zlo, već onaj koji je radije spreman podnijeti patnju, nego drugome nanijeti zlo.

Sotin su jugosrpske postrojbe okupirale na današnji dan prije 22 godine.

Nadbiskup Hranić podsjetio je da je u tome vukovarskom prigradskom naselju u agresiji za vrijeme Domovinskog rata poginulo i ubijeno 64 mještana, a na popisu zatočenih i nestalih osoba još se nalazi 18 Sotinjana.

Naglasivši da mještani Sotina svoje najmilije traže godinama na miran i ne nasilan način, nadbiskup Hranić kazao je kako se 'manje od toga jednostavno ne može tražiti', niti se može odustati od daljnje potrage za preostalim nestalim mještanima Sotina.

Okupljenim članovima obitelji, rodbine i prijateljima žrtava, kao i izaslanicima, među kojima su bili i izaslanik predsjednika Republike Vinko Kovačić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, obratio se izaslanik Vlade RH, ministar branitelja Predrag Matić

Matić je članovima obitelji i rodbini žrtava izrazio divljenje i poštovanje prema tuzi i ponosu koji su iskazali iščekujući vijesti o sudbini svojih najmilijih, a koji su, kazao je, žrtve 'suludog zločina agresora'.

Obavljen je i obred pokopa pepela ekshumiranih nerazvrstanih fragmenata kostiju žrtava, čija identifikacija nije bila moguća, a koje su također ekshumirane iz grobnica u Sotinu.

Iz primarne i sekundarne grobnice u Sotinu, u travnju ove godine ekshumirani su posmrtni ostaci ukupno 13 osoba.

Riječ je o osobama koje su pripadnici bviše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, nakon okupacije Sotina, odveli iz njihovih domova i poubijali u noći s 26. na 27. listopada 1991.. Posmrtni ostaci 11 žrtava pokopani su na groblju u Sotinu, a dvije na grobljima u drugim mjestima.

O masovnim grobnicama kod Sotina hrvatska istražna tijela doznala su na temelju svjedočenja osobe protiv koje srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine provodi istragu zbog sumnje na kazneno djelo ratnog zločina počinjenog u Sotinu 1991. godine.