premijer bez komentara

U Sloveniji zbog migranata na granici oformljene paravojne postrojbe 'seoskih straža'?

08.08.2019 u 15:37

Bionic
Reading

Vodeći slovenski dnevnik objavio je reportažu o djelovanju tzv. "seoskih straža" koje navodno paradiraju u paravojnim uniformama i zatražio od premijera Marjana Šarca da komentira te pojave, što je on odbio učiniti jer je na godišnjem odmoru, ali je istakao da je Slovenija sigurna i pravna država.

"U Sloveniji su precizno određene nadležnosti svih ključnih aktera sigurnosnog sustava. Vezano na to, vlada je pripremila i adekvatno adresirala i pitanje esktemizama i kako se s njima suočiti", naveo je u svom šturom odgovoru za ljubljansko "Delo" slovenski premijer

Te su odredbe dio nove strategije nacionalne sigurnosti koju bi na jesen trebao prihvatiti parlament, dodao je.

"Slovenija je sigurna država, a prema ustavu je državna vlast jedina ovlaštena organizirati vojne postrojbe i obavljati represivne mjere", odgovorio je Šarec na pitanja "Dela".

"Delo" je ovih dana o navodno samoorganiziranim "seoskim stražama" koje patroliraju na granici i vježbaju u čudnim odorama objavio reportažu potkrijepljenu fotografijama. Neki od  članova odjeveni su u maskirne uniforme s ruskom zastavom na rukavu, a neki na kapama imaju oznake koje podsjećaju na znakovlje slovenskih domobrana iz II. svjetskog rata, tvrdi "Delo".

Neke "seoske straže" samoorganizirale su se u južnom dijelu Slovenije, a navodno im je cilj odvraćanje potencijalnih migranata, odnosno patroliranje u blizini sela kojima prolaze migrantski putovi, piše list. 

Dodaje da je na sjeveroistoku oko Maribora i dalje aktivna takozvana "Štajerska straža" čiji je zapovjednik i nekadašnji vođa mariborskog nogometnog kluba Andrej Šiško lani nakon postrojba svoje paravojske bio uhićen i osuđen na višemjesečni zatvor.

U vezi s tim informacijama list je postavio premijeru pitanje kako njegova vlada gleda na te pojave jer po njihovim saznanjima "seoske straže" otvoreno vježbaju sa zračnim puškama i djeluju uz neslužbene simpatije policije.

"Kako komentirate činjenicu da po šumama države koja je članica NATO saveza obavljaju svoje vježbe ljudi s ruskim oznakama. Nove uniforme, šatori i cjelokupna organizacija takvih njihovih tabora za vježbanje koji se odvijaju jednom mjesečno, sve to  nije besplatno i vjerojatno nije financirano iz vlastitog džepa sudionika. Zanima nas zato  jeste li provjerili tko sve financira tu organizaciju i kupnju potrebnog materijala?", neka su od pitanja koje je slovenski list postavio slovenskom premijeru.