glavna slovenska epidemiologinja

U Sloveniji nema većeg popuštanja mjera za blagdane: 'Bolje kraći 'lockdown' umjesto obveznih covid potvrda'

10.12.2021 u 11:42

Bionic
Reading

U Sloveniji se trend smirivanja četvrtoga vala epidemije Covida-19 nastavlja, no ublažavanja važećih mjera neće biti sve dok broj teže oboljelih na intenzivnim odjelima sa sadašnjih 242 ne padne ispod 100, upozoravaju epidemiolozi.

Sada je na intenzivnim odjelima toliko pacijenata da nećemo predlagati bitnije ublažavanje mjera u idućih nekoliko tjedana, izjavila je za Slovensku televiziju glavna epidemiologinja i voditeljica vladinog stručnog savjeta Mateja Logar, na pitanje mogu li građani očekivati popuštanje mjera za Božić i Novu godinu, s obzirom na silazni epidemiološki trend.

S epidemiološkog stajališta bilo je bolje da je i Slovenija poput Austrije uvela kraći "lockdown" umjesto obveznih covid potvrda, jer on brže donosi rezultate, ali je vlada pri takvoj svojoj odluci uvažila i druge čimbenike, kazala je Logar.

Upozorila je i na "kulturološke" razlike zbog kojih Slovenija ima manju procijepljenost i slabiju disciplinu u pridržavanju mjera.

U Sloveniji se, po njenim riječima, u godinama prije pandemije protiv gripe cijepilo desetak posto stanovništva, a u zemljama sjeverne i zapadne Europe od 60 do 80 posto. Zdravstvene preporuke koje u tim zemljama djeluju kao zakonski propis u Sloveniji se moraju donositi kao vladine odluke da bi mogle djelovati, dodala je Logar.

  • +5
Koronavirus u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Zbog svega toga Logar smatra da je 60-tak posto odraslih u Sloveniji koji su cijepljeni protiv Covida-19 relativni uspjeh, premda se cijepljenje odvija sporo, a to je i ispod prosjeka cijepljenosti u EU-u.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 1323 zaraze koronavirusom, svaki je četvrti test bio pozitivan, a u zemlji je trenutno aktivnih 23.929 zaraza.

U padu su i ostali epidemiološki indikatori, pa se 14-dnevna incidencija po novim podacima spustila na 1135, a 7-dnevni prosjek zaraza u jednom danu na 1507.

Premda broj hospitaliziranih više ne raste, problem je i dalje opterećenost zdravstvenog sustava.

U bolnicama je trenutno 916 covid pacijenata, od čega 242 na intenzivnoj njezi, što je za 3,2 posto manje u odnosu na prethodni dan, a u zadnja je 24 sata umrlo još 19 pacijenata.