318 novih slučajeva

U Sloveniji najviše novozaraženih od početka lipnja: Od jeseni se bez cjepiva, negativnog testa ili dokaza o preboljenju neće moći ući u školu

17.08.2021 u 11:16

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 318 novih zaraza koronavirusom, najviše novozaraženih od početka lipnja, a polako raste i broj hospitaliziranih

S 2058 PCR testova potvrđeno je 318 zaraza novim koronavirusom ili 15,5 posto pozitivnih među testiranima, a novih smrtnih slučajeva nije bilo, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu povećao se na 204, a u porastu su i drugi indikatori, pa epidemiolozi procjenjuju da je to početak novog jesenskog vala epidemije.

14-dnevna incidencija iznosi trenutno 109,7 dok je broj aktivnih slučajeva povećan za 139 i iznosi 2314.

U bolnicama je 49 covid pacijenata, od čega 11 na intenzivnim odjelima, dok je prije tjedan dana hospitaliziranih bilo 36.

Državni tajnik u ministarstvu zdravstva Franc Vindišar izjavio je za Slovenski radio da teku pripreme za početak školske godine te da će se za nazočnost u razredima testirati svi učenici srednjih škola i učenici tri završna razreda osnovnih škola.

Iz slovenskog ministarstva znanosti potvrdili su njegovu najavu, preciziravši da će za ulazak u školski prostor biti obvezno ispuniti PCT uvjet - cijepljenje, negativan test ili dokaz o preboljenju koronavirusa.

Slovenija je trenutno u tzv. narančastoj fazi epidemije, no očekuje se da bi već idući mjesec mogla ući u 'crveno'. U toj će fazi testiranje učenika i studenata biti obvezno i češće će se izvoditi, a za one mlađe od 18 godina trošak testiranja ići će na račun državnog proračuna, kazao je Vindišar.