UNICEF UPOZORAVA

U Siriji ubijeno 30-oro djece

01.06.2011 u 18:37

Bionic
Reading

Tridesetero djece, prema podacima UN-ove zaklade za djecu (UNICEF), ubijeno je u represiji nad sirijskim prosvjednicima koji zahtijevaju ostavku predsjednika Bašara al-Asada i optužuju vlasti da su 13-godišnjeg dječaka mučile i ubile, objavljeno je u srijedu

'Od pucnjave na prosvjednike bojnim metcima smrtno je stradalo najmanje 30 djece', izvijestio je UNICEF uz objašnjenje kako ne može može provjeriti točne okolnosti njihove pogibije, prenosi agencija AFP.

U Siriji, u kojoj je predsjednik Al Asad objavio u utorak amnestiju, no u njezinu stvarnu provedbu dvoje i oporba i međunarodna zajednica, 13-godišnja žrtva postala je simbol prosvjeda protiv Al Asada

U subotu je skupina prodemokratski orijentiranih sirijskih prosvjednika stranicu Facebooka posvetila dječaku Hamzehu al-Hatibu kojega su 'mučili i ubili' pripadnici snaga sigurnosti u Deri, gdje je osnovan pokret protiv režima.

Sirijski ministar unutarnjih poslova u utorak je naredio istragu o okolnostima dječakove smrti, no vlasti niječu da su dječaka mučile i ubile te tvrde da je poginuo u prosvjedima kada su vatru otvorile naoružane skupine.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izrazila je 'duboku zabrinutost' Hatibovim slučajem, piše agencija Reuters.

UNICEF raspolaže i drugim obavijestima o sve većem broju ranjenih, zatočenih, protjeranih, mučenih ili ubijenih u gušenju protuvladinih prosvjeda.

U priopćenju poziva 'vladu da precizno istraži sve informacije i uvjeri se da se počinitelji ovih strašnih zločina identificiraju i izruče pravosuđu'.