BORBA PROTIV LEUKEMIJE

U sedam dana za Silvanu skupljeno 850.000 kuna

19.11.2009 u 13:53

Bionic
Reading

'Čim se Silvanino stanje stabilizira, odnosno bude sposobna za prijevoz zrakoplovom Winaira, bit će prebačena u Hannover na transplantaciju koštane srži, budući da joj je HZZO odobrio liječenje', doznajemo od Silvija Novaka, supruga Varaždinke oboljele od leukemije kojoj je nada za spas od teške bolesti žurna transplantacija koštane srži u Njemačkoj

Stanje Silvane, koja 2007. nije željela prekinuti trudnoću kada je saznala za bolest, bilo je u srijedu dosta teško, no poboljšalo se u četvrtak. Tada je HZZO riješio pozitivno zahtjev za njezino liječenje u inozemstvu na temelju stručnog mišljenja konzultanata HZZO-a.

'To je dio regularne procedure o odobravanju liječenja, u slučaju kada se procjeni da se liječenje ne može obaviti u RH. HZZO ima u svom ukupnom budžetu stavku za inoliječenje, dok podružnice HZZO -a nemaju svoje posebne budžete iz kojih plaćaju inoliječenje', doznajemo od glasnogovornice Sanje Baković

Točno vrijeme i način uplate 220.000 eura, koliko stoji transplantacija s pratećim liječenjem u njemačkoj bolnici, još treba utvrditi.

'Svaka bolnica u inozemstvu ima svoja pravila plaćanja, a također je važno ima li Hrvatska sa zemljom u koju se pacijent upućuje potpisan međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju. U nekim slučajevima bolnice zahtijevaju predujam, pa se na koncu plaća konačni račun, a s nekim klinikama se račun plaća po obavljenom liječenju. Što se tiče bolnice u kojoj će se liječiti Novak, s bolnicom je u tijeku dogovor oko načina plaćanja', ističe Baković.

Osim HZZO-a, novac za liječenje Silvane Novak dali su i brojni građeni te tvrtke u velikoj humanitarnoj akciji koju je pokrenuo Lions klub Millenium. U manje od tjedan dana, kada su krenule obavijesti elektroničkom poštom, a zatim i zahvaljujući medijskim napisima, prikupljeno je oko 850.000 kuna

'Ne mogu reći da nisam očekivao pomoć drugih jer ljudi u Hrvatskoj imaju izraženu empatiju, ali ipak me iznenadio toliko odaziv u tako kratkom vremenu. Svima najljepše zahvaljujem, a posebice HZZO-u i ministru Milinoviću, Lions klubu i mojoj tvrtki Knauf Insulation, kao i Hrvoju Vojvodi te varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku i varaždinskoj zrakoplovnoj tvrtki Winair.

Prikupljeni iznos bi bio i veći da zbog uključivanja HZZO-a nisu zaustavljene uplate nekih poduzeća. Vidjet ćemo još koliki će biti na kraju troškovi liječenja jer se iznosom od 220.000 eura pokrivaju troškovi samo ako sve protekne po planu, dakle bez komplikacija, čemu se iskreno nadam', pojašnjava Silvijo Novak koji sa sinčićem Leom (1,5) hrabro prolazi teške trenutke života.