ISIL U JEMENU

U samoubilačkom napadu smaknut guverner Adena

06.12.2015 u 12:45

Bionic
Reading

Guverner jemenske pokrajine Aden Džafar Mohamed Saad ubijen je u nedjelju u samoubilačkom napadu na konvoj vozila kojim se kretao u gradu Adenu, objavili su sigurnosni izvori i očevici. Odgovornost za napad preuzela je teroristička skupina, takozvana Islamska država (IS), priopćenjem na Twitteru

Bombaš samoubojica zaletio se vozilom u konvoj kojim se kretao guverner dok je odlazio na posao u četvrti Tavahi. U priopćenju je IS ustvrdio da je osim guvernera ubio osam njegovih tjelohranitelja te prijeti novim napadima.

U napadu je ubijeno još najmanje šest osoba, guvernerovih tjelohranitelja i suradnika, a nekoliko je osoba ranjeno.
Saad je nedavno preuzeo dužnost, a bio je blizak predsjedniku Abdu Rabu Mansuru Hadiju.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad no islamistički militanti sveprisutni su u gradu, četiri mjeseca otkako su Hadijevi pristaše uz pomoć arapske koalicije protjerali Hute iz Adena, drugog najvećeg grada u zemlji.

U studenome se u Aden vratio predsjednik Hadi pošto je gotovo osam mjeseci proveo u Saudijskoj Arabiji, u bijegu pred Hutima.
Tavahi je postalo sjedište džihadista povezanih s lokalnim ogrankom Al Kaide koja je iskoristila kaos u Jemenu kako bi osvojila područja.

Siromašna zemlja Arapskog poluotoka, Jemen je razdiran sukobima između snaga odanih arapskoj vojnoj koaliciji, predvođenoj Saudijskom Arabijom i pobunjenih Huta, koji su šijiti i proiranski orijentirani.