OBAMA: 'ZNAK KOJI BUDI NADU'

U SAD-u počela padati nezaposlenost

04.12.2009 u 21:18

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u petak da je pad stope nezaposlenosti o kojem je izvijestilo ministarstvo rada, još jedan 'znak koji budi nadu' da dolaze bolji dani i potvrđuje da su vladine mjere na suzbijanju recesije pomogle preokrenuti trend

Izvješće o padu broja zaposlenih u studenome za samo 11,000, što je 10 puta manje od predviđanja ekonomista, te padu stope nezaposlenosti s 10.2 na 10 posto, Obama je nazvao 'dobrim vijestima, upravo na vrijeme za sezonu'. Istakao je da se radi o najboljem izvješću s tržišta rada u SAD-u od 2007. godine.

U govoru koji je održao u metalurškoj tvornici u Allentownu u Pennsylvaniji, Obama je istodobno upozorio kako je pred američkim gospodarstvom još dug put opravka, jer 'dobri trendovi ne plaćaju režije'.

Tržište rada u SAD-u u studenome je pokazalo značajna poboljšanja, s najmanje izgubljenih radnih mjesta u jednom mjesecu od početka recesije i najvećim padom stope nezaposlenosti u više od tri godine.

Broj zaposlenih u studenom je pao za 11,000, daleko manje od bilo kojeg mjesečnog pada u posljednja 23 mjeseca, objavilo je u petak ministarstvo rada u Washingtonu. Obama, koji je u četvrtak bio domaćin foruma o zapošljavanju u Bijeloj kući, najavio je da njegova administracija priprema niz mjera za poticanja zapošljavanja i ulaganja.
'Potreban nam je porast zapošljavanja, da vratimo Ameriku na posao najbrže što možemo', rekao je Obama, najavljujući da će idućeg utorka predstaviti prijedloge koje će uputiti Kongresu, za poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kazao je ranije da administracija ne traži drugi paket gospodarskih poticaja, poput onoga od 787 milijardi dolara koji je prihvaćen početkom godine. Umjesto toga, Obama i njegovi savjetnici razmatraju uporabu novca iz programa TARP, koji sanirane banke sada vraćaju u državnu riznicu, kako bi se pomoglo gospodarstvu koje izlazi iz recesije, dodao je.

Obama je u četvrtak na forumu o zapošljavanju u Bijeloj kući rekao da proračunski deficit, koji je dosegao rekordnih 1400 milijardi dolara u fiskalnoj godini 2009., priječi vladu od ponudi velike poticaje za zapošljavanje.

Umjesto toga on je naznačio spremnost za manje poticaje, poput trgovinskih popusta i poreznih olakšica vlasnicima ili građevinarima za povećanje energetske učinkovitosti kuća ili za infrastrukturne projekte.

Ekonomska savjetnica Bijele kuće Christina Romer ocijenila pad nezaposlnosti znakom da 'stabilizacija financijskih tržišta pomaže oporavku tržišta rada'. Ekonomisti su u ispitivanju poslovnog web portala Briefing.com predvidjeli gubitak 125,000 radnih mjesta u studenome, a u ispitivanju Bloomberg Newsa 114,000.

Također su revidirane na niže procjene gubitka radnih mjesta u rujnu i listopadu za ukupno 159,000. Stopa nezaposlenosti pala je na 10 posto u studenom, dok su ekonomisti predviđali da će ostati na 10,2 posto, što je bilo najviše u posljednjih 26 godina.

Broj radnih mjesta koji je izgubljen od početka 2008. godine je 7.2 milijuna, što je samo neto gubitak i ne daje pravu sliku o broju Amerikanaca koji su bez posla ili prihoda. Izvješće ministarstva rada pokazuje da je sada 15.4 milijuna Amerikanaca nezaposleno i da traži posao, što je 325,000 manje nego u izvješću za listopad. Još šest milijuna građana je bez zaposlenja, ali ne ulazi u tu statistiku jer su prestali tražiti posao.

Ako se njima doda još 9.2 milijuna Amerikanaca koji imaju povremeni posao ili rade skraćeno radno vrijeme, dolazi se do 30.6 milijuna Amerikanaca koji ne mogu naći stalni posao s punim radnim vremenom.

Problem dugotrajne nezaposlenosti u studenom je pogoršan, sa 5.9 milijuna ljudi koji su bez posla dulje od šest mjeseci, dok se prosječno trajanje nezaposlenosti produljilo na 28.5 tjedana.