strateški dokument

U Saboru pohvale Nacionalnom programu športa do 2026.

11.07.2019 u 20:06

Bionic
Reading

Saborski zastupnici redom su u četvrtak hvalili prijedlog Nacionalnog programa športa od 2019. do 2026., prvi strateški dokument u povijesti hrvatskog sporta, suglasivši se kako je za njegovu provedbu ključno utvrditi jasna pravila financiranja.

Osigurati jasno i cjelovito financiranje sporta temeljni je zadatak bez kojega ovaj dokument neće moći funkcionirati, istaknuo je Josip Borić (HDZ) zadovoljan rastom izdvajanja unatrag tri godine.

Financiranje sporta je najbolje uložen novac u mladost

Za sport treba izdvajati što više, to je najbolje uložen novac u mladost, smatra Branko Hrg (HDS) zauzimajući se i za povećanje broja sati tjelesne kulture u nižim razredima osnovnih škola.

Dokument će ostati mrtvo slovo na papiru ako ga neće pratiti financiranje države i lokalne uprave, dodaje Marko Sladoljev (Most).

Središnja država u ovom trenutku za sport izdvaja nešto više od 300 milijuna, a sve jedinice lokalne i regionalne uprave 1,3 milijarde kuna, naveo je zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Krešimir Batinić.

Odgovorio je i na opaske da se premalo spominju sredstva EU-a. Lani je, uz pomoć ministarstava rada i demografije, po prvi put raspisan javni poziv iz Europskog socijalnog fonda za sport djece u riziku od socijalne isključenosti i osoba s invaliditetom, a u rekordnom roku potpisani su prvi ugovori, istaknuo je Šamija.

Neaktivno 70 posto populacije

Zabrinjava podatak da nam je 70 posto populacije neaktivno te da je premalo djece uključeno u organizirano bavljenje sportom, suglasni su zastupnici. Važno je da što veći broj građana, posebno najmlađih, uključimo u sport kako bi stvorili zdrave životne navike, poručuje Nada Turina Đurić (Glas).

Školski sport je danas sve važniji, jer je to prvi dodir djece sa sportom, kaže Tomislav Lipošćak. Vikendom u sportskim dvoranama ne vježbaju djeca nego sredovječni muškarci, škole ih iznajmljuju, a djeca su nam vani, to treba riješiti, posebno s obzirom na podatke o pretilosti školske djece, kaže Sladoljev.

Vladimir Bilek (NZ) drži pak da je najvažnije riješiti sportsku infrastrukturu, posebno kad to ne mogu sami gradovi i općine. U zadnje dvije godine, Ured za sport sufinancirao je 24 sportska objekta, s tim ćemo nastaviti, najavio je Šamija.

Prema zdravoj i aktivnoj naciji

"Nacionalni program športa 2019. - 2026. prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na športske uspjehe" prvi je razvojni akt planiranja i važno ishodište promišljanja i ostvarivanja budućnosti hrvatskog sporta.

Šest je općih ciljeva koji se kane postići u tom razdoblju, a to su osigurati preduvjete za razvoj, unaprijediti zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje, unaprijediti skrb o sportašima, uspostaviti sustavan i racionalan pristup upravljanja infrastrukturom, unaprijediti skrb o stručnim kadrovima i sustav upravljanja.

Ukidanje obveznog komorskog članstva

Sabor je također raspravio izmjene Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu te o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje.

Dok vladajući, prije svih zastupnici HNS-a, u njemu nisu vidjeli ništa sporno, oporba je žestoko kritizirala prijedlog da se ukine obvezno komorsko članstvo voditelja građenja/radova.

Obvezno članstvo u komorama arhitekata, inženjera građevinarstva, strojarstva i elektrotehnike za inženjere gradilišta i/ili voditelje radova zamijenilo bi se neobveznim upisom u imenik komore.