centar zamet

U Rijeci počelo prvo masovno cijepljenje

06.03.2021 u 10:53

Bionic
Reading

Prvo masovno cijepljenje građana protiv koronavirusa u Rijeci počelo je u subotu ujutro u Centru Zamet u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i županijskog Doma zdravlja

Planirano je cijepljenje 500 građana Rijeke iz riječkog prstena a koristi se Pfizer/BioNTech cjepivo.

Ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Vladimir Mozetič rekao je da je svaka od sto ordinacija obiteljske medicine uputila po pet svojih pacijenata na cijepljenje u Centar Zamet, svakoga u točno utvrđeno vrijeme. Predviđeno trajanje cijepljenja u subotu je pet sati.

Na području Primorsko-goranske županije građani se cijepe i na drugim cijepnim točkama, a za neke pacijente je omogućeno cijepljenje i u ordinacijama liječnika opće prakse zbog teritorijalnih specifičnosti županije, dodao je.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović rekao je da se tijekom prvog masovnog cijepljenja u Centru Zamet žele steći iskustva za sljedeće akcije, kada se očekuje da bi se moglo pozivati i više građana. Želimo to obavljati što brže i kvalitetnije, istaknuo je.

Mićović je naveo da je cilj što prije procijepiti starije građane, jer pogoršanje epidemiološke situacije u županiji posljednjih nekoliko dana upozorava.

"Očito se pojačala lokalna transmisija virusa, udjel pozitivnih testova je porasta s osam na 14 posto i više je mladih među zaraženima. Nadamo se da neće doći do znatnijeg povećanja", kazao je ravnatelj NZJZ. Istaknuo je kako je važno da je više od 80 posto zdravstvenog kadra u županiji prihvatilo cijepljenje, jer njihova dobra procijepljenost donosi sigurnost.

Glavni epidemiolog županijskog NZJZ Dobrica Rončević izrazio je nadu da će uskoro stići veće količine cjepiva, pa bi tada i kapaciteti dvorane u Centru Zamet bili u punoj funkciji.

Rekao je da je sad na području županije cijepljeno oko 10 posto starijih građana u drugoj fazi. Naime, liječnici imaju oko 450 pacijenata po timu obiteljske medicine, a procijepili su do 50 svojih pacijenata. Ta dinamika još nije zadovoljavajuća, ali se nadamo da će cjepiva do kraja ožujka biti više, zaključio je Rončević.

  • +2
Cijepljenje u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL