ograničavanje slobode

U raciji pretučeni posjetitelji zagrebačkog kluba? Evo što kaže policija

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 18.03.2019 22:08
  • Objavljeno 18.03.2019 u 21:21
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Društvenim mrežama poput munje proširila se vijest da je interventna policija ovaj vikend u jednom klubu u centru Zagreba pretukla posjetitelje, a prema riječima očevidaca policajci su primjenili prekomjernu silu. O svemu se u ponedjeljak oglasila i policija

Skladatelj Mak Murtić, unuk slikara Ede Murtića, na Facebooku je objavio fotografije ozljeda koje je njegov prijatelj Rene Rehak zadobio tijekom poreznog pretresa u klubu Funk u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici u noći sa 16. na 17. ožujka. Murtić zajedno s prijateljem Reneom te njegovim ocem optužuje hrvatske interventne policajce da su neprimjereno koristili silu.

'Tijekom racije u Funku policajci su trenirali silu i dokazivali gdje su i što su, zašto su ovdje i slično. Ja sam zajedno s Reneom Rehakom i njegovim ocem te nekom prolaznicom završio u pritvoru jer sam otišao na WC, a nisam znao da je postupak pitati nekoga - iako se uopće ne slažem s čitavim konceptom racije - (ovo je bilo nakon što sam već bio 'provjeren' i dobio svoje podatke natrag). U Funku je bilo sigurno preko 25 policajaca interventne, nitko me nije ništa pitao dok sam odlazio na WC i onda je lik banuo unutra i izvukao me van te sam naravno poludio. Imao sam dvije opcije, ići u policijsku ili ići u policijsku. Rene i njegov otac došli su vidjeti što se događa i njih su policajci doslovce tukli na cesti. Jedna prolaznica je reagirala i nju su nasilno priveli samo zbog reakcije 'Što to radite pobogu?!?'', napisao je Murtić na Facebooku.

O svemu se na Facebooku oglasio i Andrej Rehak. 'Funk club, Tkalčićeva, Zagreb, negdje iza ponoći. Špica. Moja kćer, Maša do nekih je 22, 23 sata na katu kluba slavila svoj 16. rođendan. Još uvijek u rođendanskom raspoloženju, susreo sam se sa svojim sinom Reneom i njegovim prijateljem Makom. Bili su na nekoj predstavi pa koncertu i potom svratili na cugu do Funka. Prije nego što sam uspio pozvati nam rundu, kroz vrata kluba umarširao je kordon od 30-ak potpuno oklopljenih i naoružanih interventnih policajaca. Poput crnih pijuna, rasporedili su se na svakom metru i na sva tri flora kluba. Udarac pendrekom po stolu i naređenje da nitko ne napušta svoje mjesto. Potom su ušli poreznici koji su zatražili poslovne knjige i policajci u civilu koji su skupljali osobne iskaznice. Iako se u Funku pušta glasna, ali uvijek kvalitetna muzika, to je nekakva oaza 'reda i mira' gdje se mogu sresti filmaši, kazalištarci, likovnjaci, glazbenici, filozofi, gejevi, lezbe… I ta oaza 'reda i mira' poremetila se sada u mjesto tihe jeze, nevjerice i straha. Rekao sam Reneu i Maku kako me ova nepotrebno predimenzionirana demonstracija sile i represije podsjeća na ono kako zamišljam Njemačku 1933. kada su nacisti došli na vlast. Legitimirali su nas i nakon nekog vremena vratili iskaznice.

Onda je Mak, po nagonu prirode, otišao na WC… Policajac je, međutim, u nastupnom govoru, jasno naredio da nitko ne napušta svoje mjesto. Nisam siguran koliko se ljudi u toj situaciji intenzivnog šoka sjećalo njegovog uvodnog govora. Par sekundi kasnije, svjedočili smo sceni u kojoj dva interventna policajca u punoj borbenoj spremi interveniraju na Maku tako da ga s onim zahvatom ruke iza leđa izguraju van. Krenuo sam automatski za njima… i zapravo napustio svoje mjesto. Onda su zgrabili mene, izveli me van i započeli s brutalnim, potpuno nepotrebnim i neopravdanim tretmanom… Rene je pojurio za mnom… i napustio svoje mjesto… pa su zgrabili i njega i započeli s tretmanom. Bespomoćan, gledao sam kako mi pomahnitali specijalci tuku sina', napisao je Rehak.

Opisao je i kako je policija privela i slučajnu prolaznicu. 'Pojavila se tada jedna lijepa mlada djevojka, slučajni prolaznik. Možda je išla doma poslije neke ugodno provedene večeri. I onda je vidjela brutalnu scenu u kojoj četiri interventna policajca u oklopima navlače nekog mladića. Trebala je naprosto proći i okrenuti glavu. Ne ometati djelovanje organa javnog reda i mira. Ali nije prošla i nije okrenula glavu, nego je vrisnula i krenula na njih, moćne. I onda su moćnici zgrabili nju. Interventni, naoružani, oklopljeni, pobješnjeli. Vukli su ju, ona se otimala, oni su pojačavali represiju. Brutalni horor', napisao je Rehak.

Policija: Nije bilo propusta, ograbotine su od ranije

O svemu se oglasila i policija, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Možemo potvrditi da su 17. ožujka ove godine u vremenu od 2 do 3 sata ujutro, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke zajedno sa službenicima Ministarstva financija, Porezne uprave područnog ureda Zagreb i službenika Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Inspektorata rada, proveli raciju u Tkalčićevoj ulici. Navedenom racijom u ugostiteljskom objektu obuhvaćene su 102 osobe.

Tijekom postupanja i prilikom provjere identiteta prisutnih osoba utvrđeno:

-        8 prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira,

-        2 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga i

-        prekršaj iz Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Također, tom je prilikom u službene prostorije policije dovedeno ukupno 6 osoba; četiri osobe zbog počinjenih prekršaja temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (trojica muškaraca starosti 19, 53 i 31, te jedna ženska osoba starosti 30), te dvije muške osobe starosti 28 i 18 zbog počinjenih prekršaja temeljem Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga.

Nad tri osobe, dvojicom muškaraca starosti 19 i 53 godine, te jednom ženskom osobom starosti 30 godina uporabljena su sredstva prisile zbog odbijanja postupanja po naredbi policijskog službenika, svladavanja otpora i sprječavanja bijega nakon čega su i dovedeni u službene prostorije gdje im je ponuđena i pružena liječnička pomoć. Liječnik koji ih je pregledao utvrdio je da nemaju vanjskih ozljeda, te se nitko od njih nije žalio na bolove, dok je za ogrebotinu na laktu kod jednog od njih utvrđeno da je starijeg postanka odnosno da je od ranije.

Za javnost je potrebno pojasniti da je racija kriminalističko-taktička radnja kojom se privremeno ograničava sloboda kretanja kako bi se pronašli počinitelji kaznenih djela, osobe za kojima se traga, ali ujedno i da se spriječe sva protupravna ponašanja. Prilikom provođenja racije policijski službenici imaju ovlast građanima davati upozorenja i naredbe te su građani dužni postupati po tim upozorenjima i naredbama, posebice kada se u jednom prostoru nalazi veći broj osoba koje su racijom obuhvaćene.

Obzirom na medijske napise vezane uz navedeno policijsko postupanje, Policijska uprava zagrebačka provodi inspiciranje događaja te prema do sada prikupljenim informacijama i pregledom dostupne dokumentacije nisu utvrđeni propusti u postupanju policijskih službenika.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!