SKANDAL NA TAJLANDU

U proizvodnji smrznutih kozica sudjeluju robovi!

10.06.2014 u 16:11

Bionic
Reading

The Guardian je otkrio da su radnici u lovu morskih plodova u Aziji u ropskom odnosu. Robovi su prisiljeni raditi u stravičnim uvjetima bez plaće već godinama pod prijetnjom smrću. Njihov ulov kupuje poznati proizvođač koji morske plodove prodaje velikim američkim, britanskim i drugim europskim trgovcima

Šestomjesečna istraga je utvrdila da se velik broj ljudi kupuje i prodaje poput životinja i protiv svoje volje ribaricama na Tajlandu koje ulovljene kozice (u SAD-u ih nazivaju škampima) prodaju vodećim supermarketima širom svijeta, uključujući Walmart, Carrefour, Costco i Tesco, otkriva The Guardian.

Istraga je također pokazala kako najveći svjetski uzgajivač kozica, tajlandski Charoen Pokphand (CP) Foods, kupuje riblje brašno, kojim hrani svoje kozice na uzgajalištima, od nekih dobavljača koji posjeduju ili kupuju od ribarskih brodova koji ljudsku posadu drže kao robove.

Muškarci koji su uspjeli pobjeći s tih brodova ispričali su za The Guardian kako su radili u strašnim uvjetima: u 20-satnim smjenama, gdje su ih redovito tukli, mučili, a neke su čak i ubili, odnosno, kako oni opisuju, pogubili. Neki su na moru bili godinama i davani su im metamfetamini kako bi bolje radili.

CP Foods je tvrtka s godišnjim prometom od 33 milijarde dolara i poznata je po smrznutim ili kuhanim kozicama i drugim gotovim jelima.