TUŽITELJSTVO JOŠ ŠUTI

U ponedjeljak Gotovini i Markaču istječe rok za najave žalbi

Markač i Gotovina

Markač i Gotovina

Izvor: tportal.hr / Autor: Montaža tportala

Obrane dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, u ponedjeljak će predati najave žalbi na prvostupanjsku presudu dok haško tužiteljstvo do petka još nije željelo otkriti hoće li se žaliti

U ponedjeljak po pravilima ICTY-ja istječe posljednji rok za podnošenje najave žalbe na presudu kojom su 15. travnja general Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni krivima i osuđeni na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj, dok je general Ivan Čermak oslobođen svake odgovornosti i pušten na slobodu.

Odvjetnici generala Gotovine i Markača Luka Mišetić i Goran Mikuličić najavili su da će žalbe podnijeti u ponedjeljak, dok se u uredu haškoga tužiteljstva u petak nije moglo doznati hoće li se i ono žaliti jer je glavni haški tužitelj Serge Brammertz bio na službenom putu. Tužitelji su u završnim riječima prošle godine tražili da se Gotovinu osudi na 27, Markača na 23 i Čermaka na 17 godina zatvora.

Obrane generala Gotovine i Markača nisu željele otkriti žalbene osnove koje će biti navedene u najavama žalbi, no otkrili su da će njihovi odvjetnički timovi biti ojačani.

Timu generala Gotovine priključit će se švicarski odvjetnik Guenael Mettraux, koji je na ICTY-ju dosad uspješno branio generala Armije BiH Sefera Halilovića i makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljubu Boškoskoga

Odvjetnik generala Markača Goran Mikuličić nije želio otkriti ime britanskog odvjetnika s kojim se pregovara o priključenju njegovoj obrani.

Nakon podnošenja najavi žalbe, pravilnik ICTY-ja predviđa rok od 75 dana za podnošenje same žalbe. Nakon toga druga strana ima rok od 40 dana da odgovori na tu najavu, pa slijedi daljnjih 15 dana roka za replike na odgovore.

Poslije isteka tih rokova žalbeno vijeće ICTY-ja zakazuje datum rasprave.

U žalbenom dijelu postupka mogu se uvoditi i dokazi, ali samo novootkriveni, odnosno oni koji nisu bili dostupni u prvostupanjskom dijelu postupka.

Praksa ICTY-ja pokazuje da žalbeni dio postupka u pravilu traje dulje od godinu dana.

Dilber: 'Čermaka je lupilo tek kad je sve završilo'

Kako piše Jutarnji list, Gotovinin prijatelj Željko Dilber vratio se ovih dana iz posjeta generalu Gotovini u haaškom pritvoru.

'Stabilizirao se. Posložio si je sve u glavi. I sad idemo dalje', kaže Dilber. Bio je u Haagu tri dana i sva tri je proveo u posjetima Anti Gotovini.

'Došla mu je i Dunja s djecom. Isprva je presuda za njega bila ogroman šok, kao i za sve nas. Trebalo mu je vremena da dođe k sebi, ali sad je već bolje. Vratio se svojim starim aktivnostima - slikanju, treniranju... A što mu je drugo preostalo? Nema tamo baš velike mogućnosti', priča Dilber za Jutarnji list. Šok, kaže, nije ostavio traga na Gotovininu zdravstvenom stanju.

'Čermaka je lupilo tek kad je sve završilo. To je svojevrsni PTSP', smatra Dilber.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi