POLICIJA POTVRDILA

U Podsusedu ipak eksplozivna naprava

Bionic
Reading

Policijskim očevidom utvrđeno je da je jutrošnju eksploziju na željezničkoj pruzi u Podsusedu prouzročila nepoznata eksplozivna naprava, a o kakvoj je napravi riječ, pokazat će daljnje kriminalističko istraživanje, doznaje se u PU zagrebačkoj

Riječ je o izvanrednom događaju, izjavila je Hini Gordana Dušanić iz PU zagrebačke. Međutim, odgovorila je, o mogućem terorističkom činu preuranjeno je spekulirati. Najavila je da bi policija sutra trebala reći više o samom događaju.

Eksplozija je nešto prije četiri sata odjeknula na X. koridoru, najprometnijem hrvatskom željezničkom magistralnom pravcu kojim, uz međunarodne i domaće putničke i teretne vlakove, prometuje i prigradska željeznica. Nitko nije ozlijeđen, a oštećen je teretni vlak koji je prometovao na relaciji Zagreb - Varaždin te pruga.

'Ovaj događaj ima sve elemente terorističkog akta. Cilj mu je među stanovnicima posijati strah i paniku. Činjenica da je eksploziv aktiviran tijekom noći, kada tim dijelom pruge ne prolaze putnički, nego samo teretni vlakovi, ukazuje na to da je počinitelj želio poslati poruku, a ne izazvati žrtve', rekao je za Jutarnji list Mate Laušić, stručnjak za sigurnost.

Prema neslužbenim izvorima Jutarnjeg, u istragu su se uključili i pripadnici hrvatske obavještajne agencije - SOA. Cilj njihove istrage, kako se doznaje, utvrđivanje je motiva za taj čin.

'Eksplozija u Podsusedu definitivno nije teroristički napad. Postoje dva moguća scenarija: ili se radilo o tehničkom kvaru, konkretno eksploziji zraka u vlaku, ili je neki amater podmetnuo improviziranu eksplozivnu napravu koja je grunula', smatra Zoran Grgić, stručnjak za sigurnost.

Za Večernji list je rekao kako bi 'teroristi to mnogo malicioznije napravili, a bilo bi i ljudskih žrtava jer teroristi 'pikiraju' točke gdje se nalazi mnoštvo'.

'Ako je riječ o eksplozivnoj napravi, podmetnuo ju je amater, nikako obučen čovjek. Jaka detonacija koja se čula, sama po sebi, ne znači ništa jer je riječ o otvorenom urbanom prostoru. Riječ je o manje jakoj eksploziji jer bi u suprotnom prozorska stakla pala u kuće, a ne prema van, kao što se dogodilo u blizini eksplozije', ukazuje Grgić.

Umirovljeni general Mate Laušić ne slaže se s Grgićem. 'Teroristički akt ne podrazumijeva uvijek ljudske žrtve, već je cilj uznemiriti ljude i izazvati strepnju, a ta je eksplozija to izazvala', smatra Laušić.

Desetim koridorom dnevno, radnim danom, prometuje 86 gradsko-prigradskih putničkih vlakova, 35 lokalnih putničkih vlakova te 10 međunarodnih putničkih vlakova koji prevezu oko 26 tisuća putnika. Dnevno tim koridorom prođe osam do deset teretnih vlakova.

U 16.57 sati uspostavljen je promet na oba kolosijeka na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Zaprešić.